КМДА Київська міська державна адміністрація


20 листопада 2014

«Радість читання відчуй!». Програма розвитку дитячого читання у бібліотеці для дітей «Промінець»

«Радість читання відчуй!». Програма розвитку  дитячого читання у бібліотеці для дітей «Промінець»

Майже шість років поспіль у бібліотеці для дітей «Промінець»  Централізованої бібліотечної системи «Свічадо» відділу культури та охорони культурної спадщини Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації працює комплексна програма залучення дітей до читання «Радість читання відчуй», автором якої  є бібліотекар І категорії Галина Василівна Чоні.

Великий досвід роботи з дітьми дав Галині Василівні можливість створити унікальну програму залучення дітей до регулярного і системного  читання,  як художньої  так і  різногалузевої літератури.  Цікава та актуальна тематика заходів, які проводяться один раз на тиждень, а  в дні канікул щоденно, дали можливість виробити у читачів стійку потребу та звичку постійно відвідувати бібліотеку. «А раптом я пропущу щось цікаве», - хвилюються діти. І дійсно всі заходи дуже цікаві, ретельно сплановані та  обов’язково супроводжуються демонстраціями  у кінозалі, майстер-класами, виставками малюнків, цікавими іграми, вікторинами та відео екскурсіями.

Так, наприклад, за останній місяць в  школі читання пройшов цикл заходів за різною тематикою.  «Пори року. Осінь» – цикл,  який ознайомив дітей з класичною музикою. На занятті присутні слухали найпопулярніші твори П. Чайковського, Ф. Шопена, А. Вівальді, переглядали репродукції осінніх пейзажів, написаних великими художниками, а  також слухали і самі читали  твори українських поетів і прозаїків про осінь – Н. Забіли та К. Перелісної. На заключних заняттях діти виготовляли яскраві  осінні аплікації за темою «Осінь в лісі», оформлювали  виставки та переглядали мультфільми за творами українських та зарубіжних авторів, які у своїх творах оспівували дивну пору року – осінь.

Цикл «Письменники - ювіляри» був присвячений творчості письменникам-ювілярам. Діти ознайомились з творчістю одного із самих відомих авторів Великобританії Роальда Дала,  дізналися   про чарівну дівчинку Матильду, що дуже любить читати книги.

Також малеча відвідала бесіду, присвячену німецькому письменнику Паулю Маару, переглянула фільм-інтерв’ю з Паулем Мааром та в голос читала твір письменника «Що не день, то субота» – цікаву, оригінальну і водночас дуже просту  історію, яка  так захоплює, що від книги неможливо відірватися, не прочитавши її до кінця.

В рамках циклу «Письменники – ювіляри»  на дітей чекала зустріч з творчістю американського письменника Елвіна Брукс Уайта та знайомство з його твором «Павутиння Шарлоти».  Цікаву повість - казку, написану ще у 1952 році, було екранізовано, і звичайно ж,  кінозал бібліотеки «Промінець» надав можливість дітям переглянути чудовий фільм про справжню дружбу, відданість, невичерпні вигадки й веселі пустощі дітей. Після перегляду фільму діти відвідали  майстер-клас та навчились в’язати гачком  «павутинку» таку, як в’язала головна героїня з твору Елвіна Брукс Уайта –Шарлота.

Шановні користувачі! Про цікаві, яскраві та змістовні заходи, що постійно відвідують діти в рамках роботи програми можна розповідати безкінечно. Але варто пересвідчитись самому в невичерпних можливостях бібліотеки,  і хоча б один раз відвідати захід в «школі читання», щоб стати постійним її учасником.  Приєднуйтесь, не втрачайте можливості читати та розвиватись разом з бібліотекою.

 

Джерело: відділ культури  та охорони культурної спадщини



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.