КМДА Київська міська державна адміністрація


15 лютого 2018

Святошинці вшанували пам’ять воїнів-інтернаціоналістів (фото)

Святошинці вшанували пам’ять воїнів-інтернаціоналістів (фото)

Уже традиційно 15 лютого на розі вулиць Чорнобильської та академіка Єфремова біля меморіалу загиблим воїнам–афганцям, основою якого є броньована розвідувально-дозорна машина (БРДМ), що пройшла бойовий шлях афганськими пустелями, лунає звук метронома, який сповіщає хвилину мовчання за загиблими в Афганській війні українськими військовими. За участі голови Святошинської РДА Володимира Каретка, його першого заступника Сергія Пилипчука, військового комісара Святошинського районного у місті Києві військового комісаріату полковника Ліхтіна В.Ф., представників структурних підрозділів Святошинської РДА, членів районної Спілки ветеранів Афганістану на чолі з головою Полосенком Л. Ф., вдів і матерів загиблих солдат, духовенства та громадськості району, а також численних небайдужих мешканців мікрорайону відбулося покладання квітів до пам’ятного знака загиблим, поминальна панахида за загиблими воїнами та організовано Вахту Пам’яті.

«Сьогодні ми вшановуємо людей, що брали участь у локальних військових конфліктах поза межами рідної країни. Але це зовсім не зменшує нашої шани їх мужності, героїзму. Ми пишаємося їх подвигами, проявами гуманізму та толерантності, лицарством та благородством, високо цінуємо їх людські якості, завдяки чому у багатьох країнах світу – чи то в Азії, чи в Африці, чи на теренах старого світу – з почуттям глибокої вдячності згадують українських вояків.

Цю дату обрано не випадково. Саме цього дня 29 років тому останній військовослужбовець залишив територію Афганістану, де довгих десять років йшло криваве військове протистояння.

Уже мало залишилося свідків ІІ світової війни, а от обпалених афганською війною, тих, хто пережив жахіття справжньої війни: пекло обстрілів, підступність афганських скель і мінних зарядів, спопеляючу спрагу пустелі та безжального сонця Афганістану, серед нас чимало. Хоч багато з тих, хто «пройшов Афган», не дожили й до 50-ти років, та ті, що залишилися живими – живуть за двох. «Афганці» завжди були взірцем активної життєвої позиції, прикладом небайдужості та відстоювання справедливості. Цей біль – біль людей середнього покоління – так же гостро сьогодні відчувають і наші нащадки. Для молоді люди, які пройшли афганську війну, - справжні герої, що слугують прикладом честі та гідності, - сказав у своєму виступі на мітингу-реквіємі голова СРДА Володимир Каретко.

Також слова, сповнені болем та гордістю, промовив голова громадської організації «Спілка ветеранів Афганістану Святошинського району міста Києва» Полосенко Л.Ф. Напередодні з рук Президента України він отримав високу нагороду – орден «За заслуги» ІІ ступеня. «Наша спілка налічує 1025 членів. І з повною відповідальністю можу сказати, що це ціла армія небайдужих, незачерствілих душею людей. Усі ці роки ми підтримуємо одне одного, піклуємося про сім’ї наших загиблих товаришів. Наразі в нас під опікою 9 матерів, що втратили у тій війні своїх синів. Та не забуваємо про нашу молодь, передаємо їм свій життєвий досвід, свій погляд на сучасний світ», - сказав Л. Полосенко.

Пам’ять про загиблих – обов’язок живих! І про це ніколи не забувають у Святошинському районі!



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.