Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Цікаве про державну реєстрацію шлюбу в Україні

Опубліковано 13 березня 2018 року о 13:13
фото

У розумінні закону шлюбом є союз чоловіка і жінки, зареєстрований державою (органом державної реєстрації актів цивільного стану). Спільне  проживання чоловіка і жінки без реєстрації шлюбу, так само як і релігійний обряд шлюбу, самі по собі не породжують прав і обов'язків подружжя.

Для того щоб укласти шлюб в Україні і наречений, і наречена повинні досягти шлюбного віку. На сьогоднішній день - це 18 років і для юнаків, і для дівчат. Дозвіл на шлюб у 16 років може дати суд, якщо вважатиме, що це відповідає інтересам заявника.

Заяву про державну реєстрацію шлюбу можна подати до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану, незалежно від місця проживання.

Заява про державну реєстрацію шлюбу подається жінкою та чоловіком особисто.

Якщо наречений або наречена не можуть через поважні причини особисто подати заяву про державну реєстрацію шлюбу до органу державної реєстрації актів цивільного стану, таку заяву, нотаріально завірену, можуть подати їх представники. Повноваження представника також повинні бути нотаріально засвідчені.

Крім того, подати заяву про шлюб можна через мережу Інтернет за допомогою  веб-порталу «Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану». Слід зазначити, що скориставшись цією послугою, можна подати не тільки заяву про шлюб, а й, наприклад, заяву про зміну імені або розірвання шлюбу, записатися на прийом для реєстрації народження дитини тощо.

Тепер відразу на сайті можна обрати зручний час, дату й місце проведення церемонії, сплатити платіжною карткою держмито. За 2017 рік такою послугою у нашому відділі скористалося 170 осіб.

Ще на початку 2016 року українські молодята навіть уявити не могли, що оформити шлюб можна лише за один день. Офіційно затверджений порядок державної реєстрації шлюбу передбачає, що шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання заяви. Прискорити процедуру одруження можна тільки, якщо є важливі для цього причини – у разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо існує безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого. Тоді шлюб реєструється у день подання відповідної заяви або у будь-який інший день за бажанням наречених. 29 липня 2016 року в Україні запустили пілотний проект "Шлюб за добу", завдяки чому пари можуть не чекати місяць, а одружитися відразу через 24 години після подачі всіх потрібних документів. З переліком місць, де це можна зробити в Україні, можна ознайомитися на сайті https://minjust.gov.ua.

У 2017 році у Святошинському районному у місті Києві відділі ДРАЦС було зареєстровано 1576 щасливих сімей. Справжній аншлаг серед закоханих спостерігався у вересні, у цей місяць працівниками відділу укладено найбільше шлюбів, а саме – 205. На щастя, одружень зареєстровано більше, і це приємна статистика. За 2017 рік було складено 827 записів про розірвання шлюбу.

Працівники відділу роблять усе для того, щоб найхвилюючі миті життя стали для громадян незабутніми, тому користуючись нагодою, узяли участь у Громадському бюджеті з проектом № 798.

«Мене надихають люди, які змінюють нашу країну. Зміни - це не кардинальна зміна влади, а внесок на локальному рівні! Мета нашого проекту - це створення комфортного та сучасного приміщення для забезпечення атмосфери святкового настрою при державній реєстрації шлюбу. Нове сімейне життя киян повинно починатися з гарного РАЦСу!» - каже автор проекту – керівник Святошинського відділу ДРАЦС Ірина Антоненко.

Джерело: Святошинський районний у місті Києві відділ ДРАЦС.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux