КМДА Київська міська державна адміністрація


13 березня 2018

Про переведення виплати пенсії до Російської Федерації

Про переведення виплати пенсії до Російської Федерації

Відповідно до статті 1 Угоди про гарантії прав громадян держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 пенсійне забезпечення громадян держав - учасниць названої угоди та членів їх сімей здійснюється за законодавством держави, на території якої вони проживають.

Стаття 7 угоди передбачає, що в разі переселення пенсіонера в межах держав - учасниць угоди виплата пенсії за попереднім місцем проживання припиняється, якщо пенсія такого ж виду передбачена законодавством держави за новим місцем проживання пенсіонера.

Згідно з пунктом 4.12 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за № 1566/11846 (зі змінами, далі – Порядок), у разі переїзду пенсіонера на постійне або тимчасове проживання до іншої адміністративно-територіальної одиниці орган, що призначає пенсію, не пізніше трьох робочих днів з дня одержання заяви надсилає запит про витребування пенсійної справи до органу, що призначає пенсію, за попереднім місцем проживання (реєстрації) пенсіонера. Пенсійна справа не пізніше п’яти робочих днів з дня одержання запиту пересилається органу, що призначає пенсію, за новим місцем проживання (реєстрації).

У разі надходження відповідного запиту з державної установи Пенсійного фонду Російської Федерації, пенсійну справу та довідку про припинення виплати пенсії буде надіслано за новим місцем проживання (реєстрації).

Водночас, відповідно до статті 51 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі - Закон) у разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачена йому за шість місяців наперед перед від'їздом, рахуючи з місяця, що настає за місяцем зняття з обліку за місцем постійного проживання.

Пунктом 1.5 Порядку встановлено, зокрема, що заява про виплату пенсії у зв’язку з виїздом на постійне місце проживання за кордон подається пенсіонером особисто або його законним представником до органу, що призначає пенсію, за місцем перебування на обліку як одержувач пенсії.

Відповідно до пункту 2.25 Порядку до заяви про виплату пенсії у зв’язку з виїздом за кордон подається паспорт громадянина України для виїзду за кордон з відповідним записом про виїзд на постійне місце проживання за кордон, талон зняття з реєстрації за місцем проживання в Україні або довідка про зняття з реєстрації за місцем проживання, видана відповідно до Правил реєстрації місця проживання, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207.

Виплата зазначених коштів здійснюється за разовим дорученням, оформлення якого відбувається в день звернення пенсіонера до управління Пенсійного фонду України.

 Гарячі телефонні лінії Правобережного об’єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві:

200-89-84 в Голосіївському районі;

273-51-51 в Святошинському районі;

244-78-11 в Солом’янському районі.

Джерело: Правобережне об’єднане управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.