Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Що треба знати про сказ

Опубліковано 14 червня 2018 року о 14:41
фото

Сказ – інфекційне захворювання, яке проходить з ураженням центральної нервової системи і неминуче закінчується смертю.

Збудник захворювання – вірус, який довго зберігається в холодну пору року в неприбраних трупах тварин, що загинули від сказу.

На сказ хворіють всі теплокровні тварини, переважно м’ясоїдні (дикі та свійські).

Свійські тварини та люди заражаються на сказ від диких м’ясоїдних тварин: лисиць, борсуків, єнотів, куниць, тхорів, вовків. Небезпечні укуси кажанів.

Виділення вірусу зі слиною починається у тварини за кілька днів до розвитку клінічних ознак хвороби і триває протягом усього періоду захворювання. Хворі на сказ тварини втрачають почуття страху і забігають в населені пункти.

В початковій стадії (1-2 доби) у тварин змінюється поведінка, з’являється тривога, занепокоєність, лякливість. З  часом з’являється збудження, агресія, бажання кусати все, що трапляється на шляху, ковтати неїстівні предмети. Через  4-5 діб з’являються паралічі, квола хода, у тварини тече слина, звисають вуха та хвіст, голос стає хрипким або беззвучним. Тварина вмирає не пізніше 7 доби від початку захворювання. Хвороба може протікати в так званій «тихій» формі, коли стадія збудження відсутня і хвороба стає помітною лише при появі паралічів.

У сільськогосподарських тварин хвороба іноді проходить атипово, спостерігається здуття кишечника, закреп.

Зараження людини відбувається при укусах, подряпинах та попаданні слини хворої тварини на шкіру та слизові оболонки. Це може відбутися при зняття шкіри з вбитої тварини, при доторканні до предметів, що забруднені слиною або мозком хворої тварини.

Найчастіше люди заражаються при порушенні норм поведінки з тваринами, коли тварину дратували, намагались її впіймати, віднімали у неї їжу, надавали допомогу при наявності характерних для сказу ознак, знімали шкуру з найдених трупів.

У місті Києві в 2017 році випадків захворювання на сказ людей не зареєстровано (за 2016 рік зареєстрований один випадок смерті від сказу мешканки міста Києва).

Епізоотична ситуація зі сказу в місті Києві була неблагополучною. В столиці зареєстровано 3 осередки сказу серед тварин (проти одного осередку у 2016 році).

У січні 2017 року зареєстровано вогнище сказу тварин у Дніпровському районі.

Наприкінці жовтня 2017 року зареєстрований сказ у кошеняти у Деснянському районі міста.

Ще одне вогнище сказу зареєстровано у Деснянському районі міста у листопаді 2017р.

За даними Головного управління Держпродспоживслужби в місті Києві протягом 2017 року міською лабораторією ветеринарної медицини проведено 88 досліджень патологічного матеріалу на сказ (1 лисиця, 35 собак, 43 коти, 5 гризунів, 1 кажан та 3 інших тварини (3 позитивних результати - лисиця та 2 домашні коти).

За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області сказ тварин зареєстровано у 15 районах Київської області, 44 населених пунктах, 55 хворих тварин (34 коти, 19 собак, 1 лисиця, 1 хом'як).

У той же час, по місту Києву залишається високий рівень звернень населення до закладів охорони здоров’я з приводу укусів тваринами (за 2017 р.-4308 осіб), в т.ч. по Святошинському району – 300 осіб.

Антирабічні щеплення призначені 354 пацієнтам  (8,2%) проти (5,9%) в 2016 р. По Святошинському району щеплено проти сказу 20 осіб (6,6%).

Щоб не заразитися сказом, слід виконувати такі правила:

утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами;

виконувати правила утримання домашніх тварин та норм поводження з ними;

доставляти фахівцям ветеринарної медицини хворих тварин , або їх трупи в разі, якщо тварина загинула;

не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря;

не знімати шкуру з трупів тварин при їх знаходженні;

в разі укусу домашньою твариною, слід з»ясувати ім’я господаря та адресу. Це допоможе Вам уникнути щеплень проти сказу, так як за твариною можна встановити ветеринарний нагляд ;

укушені рани, подряпини, місця ослинення потрібно негайно ретельно промити проточною водою з господарським милом, обробити краї пошкоджень йодом, накласти асептичну пов’язку. Не слід зупиняти кровотечу. В цей же день слід звернутися до травматологічного пункту, який працює цілодобово (по Святошинському району травмпункт КМКЛ №7, вул. Котельникова, 95, тел. 424-74-71)

в разі пошкодження одягу, в якому була одягнута людина під час укусу, треба його обробити гарячою праскою і лише після цього одяг можна ремонтувати;

щорічно доставляти на щеплення проти сказу домашніх та сторожових собак

 

Джерело: лікар-епідеміолог ГромашевськаО.Л.  ВП Голосіївський відділ (філія) лабораторних досліджень ДУ «Київський МЛЦ МОЗ України»


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux