КМДА Київська міська державна адміністрація


14 червня 2018

Відпочинкові програми в ЦСПК «Щасливе дитинство» продовжують дарувати дітям цікаві екскурсії та незабутні враження (фото)

Відпочинкові програми в ЦСПК «Щасливе дитинство» продовжують дарувати дітям цікаві екскурсії та незабутні враження (фото)

13 червня вихованці підліткових клубів «Сучасниця» і «Гармонія» разом з батьками відвідали музей Марії Заньковецької (вул. Велика Васильківська, 121). Саме тут з 1918 р. по 1934 р. жила артистка. Цей будинок був збудований 1892 року і належав родині Л.К. Карнаухової - сестри актриси. Тільки переступивши поріг музею, усі потрапили у таємничий світ Марії Заньковецької. Хоча ім’я великої української театральної актриси увічнене в багатьох пам'ятниках, монументах, назвах вулиць, музей актриси – єдиний! І знаходиться він у відродженому будинку.

Про історію створення будинку-музею: 1960 року у двох звільнених кімнатах квартири (№ 4) була відкрита експозиція, присвячена творчості актриси. Так почав працювати перший меморіальний акторський музей в Україні, який проіснував майже 19 років. Встоявши завдяки зусиллям громадськості та державних органів проти загрози знесення з боку районної адміністрації і перенісши пожежу 1979 року, будинок був знищений 31 травня 1983 р. з дозволу керівників міста бульдозером за дві години. А наприкінці 1986 року Київська міська рада винесла рішення про відновлення будинку на старому місці.

Музей складається з двох частин - історико-біографічної, матеріали якої висвітлюють життя та творчість М. Заньковецької від народження до 1917 р., і меморіальної, що відтворює квартиру актриси, у якій вона жила з 1918 по 1934 рр. Її особисті апартаменти відновлені на основі документальних і фотографічних свідчень, а також за малюнками художника Ю.Павловича. Експозиція музею налічує понад 2 000 експонатів.

Колекція меморіальної квартири дозволяє побачити побут великої прими українського театру - фотографії, меблі, документи, афіші, особисті речі, сценічні костюми, передані актрисою в 1923 році. Надзвичайні сценічні костюми, маски і косметика розказують про сценічні образи і таланти актриси. У музеї можна дізнатися про нелегкі взаємини Марії Заньковецької з чоловіком - великим театральним актором М. Садовським, побачити новозібрані матеріали і останні дарунки родичів Г.Ф. Дядюші та І.Ф.Толочко.

Також екскурсанти дізналися про ту роль, яку грав у суспільному житті український театр у ХІХ столітті, і про плеяду видатних акторів, які творили одночасно із Заньковецькою.

Джерело: ЦСПК «Щасливе дитинство».

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.