КМДА Київська міська державна адміністрація


19 липня 2018

Київрада підтримала новий механізм фінансування дошкільних закладів «Гроші ходять за дитиною»

Київрада підтримала новий механізм фінансування дошкільних закладів «Гроші ходять за дитиною»

Сьогодні, 19 липня, депутати Київської міської ради на пленарному засіданні підтримали впровадження у столиці нового механізму фінансування дошкільних закладів «Гроші ходять за дитиною». Відповідне рішення підтримано 97 голосами.

Як повідомила голова постійної комісії Київради з питань освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту Ганна Старостенко під час засідання, місто, відповідно до ухваленого рішення, буде фінансувати не заклад, а закуповуватиме для дітей освітню послугу в дошкільних закладах будь-якої форми власності.

 «Застосування перевіреної європейської практики – механізму «Гроші ходять за дитиною» – дозволить ввести базовий фінансовий норматив бюджетної забезпеченості: розраховану вартість перебування дитини у комунальному закладі освіти, яку місто зможе направити у дошкільний заклад незалежно від його форми власності (комунальної, приватної чи корпоративної). Завдяки цьому механізму ми зможемо розширити можливість маленьких киян на здобуття дошкільної освіти у закладах різної форми власності та зменшимо чергу в дитсадки, а завдяки конкуренції – покращимо надання освітньої послуги у дитячих садках», – наголосила Ганна Старостенко.

Голова постійної комісії повідомила, що із 2014 року було здійснено комплекс заходів, що дозволило менш ніж за чотири роки скоротити чергу у 5 разів. Зокрема, було збудовано та реконструйовано 22 непрацюючих  садки, а у діючих садочках відновлено 338 груп, що дорівнює 28 закладам дошкільної освіти (на 12 груп кожний). Завдяки такій системній роботі у Києві було створено більше 13 тисяч нових місць для дошкільнят.

Окрім того, модернізована система електронного запису дозволила місту уникнути подвоєння у черзі, ручного режиму втручання, а також оновити дані про дітей, які потребують першочергового зарахування.

«Ми не зупиняємося на досягнутому і беремо на озброєння перевірену міжнародну практику застосування механізму «Гроші ходять за дитиною», який сповідує низка країн: Швеція, Канада, Англія, Грузія, Польща, Німеччина. Адже завдання міської влади – зробити все необхідне, щоб у столиці був рівний доступ до якісної освіти у садочках», – наголосила вона.

Новий механізм фінансування дошкільних закладів столиці запрацює у Києві вже із січня 2019 року.

Джерело: КМДА.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.