Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Арт-терапевтичні методики з жертвами домашнього насильства (фото

Опубліковано 10 грудня 2018 року о 09:58
фото

Під домашнім насильством розуміється будь-яка дія фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, а також погрози вчинення таких діянь. 

6 грудня 2018 року Київському міському центрі сім’ї «Родинний дім» відбувся семінар-практикум для практичних психологів та соціальних педагогів Святошинського району м. Києва на тему на тему: «Арт-терапевтичні методики з жертвами домашнього насильства».

З вступним словом перед присутніми виступила  Совенко Лариса Петрівна, методист НМЦ РУОМС Святошинської в м. Києві РДА, яка відзначила, що за останнє десятиліття насильство в сім'ї усвідомлюється як серйозна і масштабна проблема, що породжує безліч інших соціальних та індивідуальних проблем. Зокрема, сформувалося розуміння того, що недостатньо тільки карати винних, необхідно також реабілітувати жертву насильства і працювати з людиною, що скоїла насильство, щоб уникнути повторення ситуації.

Козлова Галина Михайлівна, директор КМЦС «Родинний дім», відзначила що насильство в сім’ї є однією з домінантних соціальних проблем в Україні, вирішення якої вимагає вироблення ґрунтовної політики та практичних шляхів її застосування. За сучасних умов в Україні, як і в багатьох інших країнах світу, простежуються тенденції до поширення насильницьких дій у сім’ї, на міжособистісному рівні, у стосунках батьків і дітей, чоловіка і жінки.

Незважаючи на те, що останнім часом про проблему насильства все більше йдеться, вона не зникає, як і не скорочуються випадки насильства. Єдиний шлях до її вирішення - це неприйняття насильства в суспільстві. Наше суспільство вражене насильством. Найстрашніше, що ми адаптувалися до сприйняття насильства і не завжди реа­гуємо на нього.

Гуденко Тетяна Іванівна, начальник відділу з гендерних питань, розкрила тему семінару-тренінгу: «Арт-терапевтичні методики з жертвами домашнього насильства» та наголосила, що арт-терапевтичні технології широко використовуються в роботі з дітьми та дорослими, що пережили насильство. Це обумовлено рядом особливостей арт-підходу. По-перше, він орієнтований переважно на невербальне спілкування, що особливо цінно в роботі з жертвами насильства, які часто відчувають труднощі в словесному вираженні своїх почуттів і думок, після того як їм довелося пережити глибоку психотравму. По-друге, найважливішим механізмом терапевтичного впливу в арт-підході є реагування психотравмуючих ситуацій, яке відбувається, хоча і в символічній (створення малюнка, розігрування сценки з використанням ляльок, казки і т. д.).

Підводячи підсумки Совенко Л.П. відзначила, що психологічний супровід при посттравматичному розладі і глибокому особистісному переживанні сімейної драми вимагає серйозної професійної підготовки в галузі соціально-психологічного консультування і психотерапії.

Арт-терапія є спеціалізованою формою психотерапії, психокорекції та розвиваючої психології, заснованої на творчому самовираженні за допомогою різних видів мистецтва (живопис і малюнок, ліплення, музика, танець, театр тощо).

Принципи надання допомоги жертвам насильства будуються на загальних психолого-педагогічних підставах кризового втручання. Проте допомога постраждалим від насильства має свою специфіку залежно від того, хто її надає, кому її надають, в якій формі буде вона здійснюватися.

 

Джерело: управління освіти, молоді та спорту.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux