КМДА Київська міська державна адміністрація


14 березня 2019

У Києві затверджені умови енергосервісних договорів, що дозволять школам та дитсадкам зекономити 229 млн грн

У Києві затверджені умови енергосервісних договорів, що дозволять школам та дитсадкам зекономити 229 млн грн

У Києві затвердили істотні умови для 14-ти енергосервісних договорів (ЕСКО-договорів), що впроваджуватимуть у закладах бюджетної сфери. ЕСКО-договори дозволять цим закладам досягти економії теплової енергії на суму 229 млн грн. Крім того, ЕСКО-механізм передбачає залучення коштів інвестора, а не витрати з міського бюджету. За відповідне рішення сьогодні проголосували 73 депутати Київської міської ради.

За словами заступника голови Київської міської державної адміністрації Петра Пантелеєва, який презентував рішення, місто системно впроваджує різні механізми досягнення енергоефективності будівель, зокрема модель ЕКСО-контрактів.

«Третій рік ми проводимо програму заощадження у бюджетній сфері завдяки енергосервісним договорам. Для України це досить нова практика, і київські фахівці брали участь у розробці відповідного закону щодо його впровадження. Слід зазначити, що з 260-ти договорів, що є в Україні, – 123 працюють саме в Києві», – сказав Петро Пантелеєв.

Він зауважив, що наступного тижня Київ очікує міжнародну делегацію, щоб поділитися досвідом реалізації ЕСКО-договорів.

«У контексті продовження цієї програми ми говоримо про 14 енергосервісних договорів, сума їх – 11,5 млн грн, і очікувана економія – 229 млн грн. Нагадаю, що йдеться про те, що, не залучаючи бюджетні кошти, ми даємо можливість інвестору провести заходи з енергозбереження у будівлях і потім, за рахунок економії, повернути свою інвестицію. А в перспективі бюджетні заклади мають суттєву економію на комунальних послугах», – пояснив він.

Нагадаємо, механізм енергосервісних договорів, передбачений Законом України «Про запровадження нових інвестиційних можливостей». Оплата послуг енергосервісу здійснюється за рахунок досягнутого рівня скорочення споживання теплової енергії, що, у свою чергу, є істотною умовою договору енергосервісу та гарантується виконавцем енергосервісу.

Передумовою укладання наступних 14 енергосервісних договорів, відповідно до статті 6 Закону, є затвердження Київською міською радою істотних умов майбутніх енергосервісних договорів, а саме:

  • ціни енергосервісних договорів;
  • рівня скорочення споживання та/або витрат на оплату відповідних паливно-енергетичних ресурсів та/або житлово-комунальних послуг, якого має бути досягнуто в результаті здійснення енергосервісу, за кожний рік дії енергосервісних договорів;
  • строку дії енергосервісних договорів.

Сумарна ціна енергосервісних договорів становить – 11,5 млн грн. Середній строк договорів – 6 років.

Джерело: КМДА.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.