КМДА Київська міська державна адміністрація


21 березня 2019

Розвінчуємо міфи про НАТО. Міф 5: вступ до Альянсу потребує значних додаткових коштів

Розвінчуємо міфи про НАТО. Міф 5: вступ до Альянсу потребує значних додаткових коштів

Кожна країна – член НАТО повинна виділяти кошти на особисту оборону. Рекомендація НАТО – приблизно 2% від валового внутрішнього продукту (ВВП), хоча так робить далеко не кожна держава. Найбільше грошей виділяють Сполучені Штати Америки, а значна частина європейських країн вiддають на оборонний сегмент у середньому 1,5% від ВВП. У НАТО виходять із того, що вкладення коштів у нацбезпеку кожної країни зміцнює колективну безпеку всіх членів Організації.

Відповідно до Закону «Про національну безпеку України» річний обсяг видатків на фінансування вітчизняного сектора безпеки та оборони має становити не менше 5% запланованого обсягу ВВП, з яких не менше 3% йтимуть виключно на сили оборони. Розмір видатків на оборонно-промисловий комплекс має бути не менше 0,5%.

Виділяти стільки коштів наразі необхідно і через те, що Україна перебуває в стані війни. І попри такі витрати й постійний розвиток, українські Збройні Сили ще не відповідають стандартам армій більш розвинених країн, адже фінанси першочергово спрямовані на оборону. Якщо Україна увійде до Альянсу, витрачати кошти на підтримання рівня вітчизняних Збройних Сил потрібно буде і надалі. Але після того як скінчиться війна на Сході, ця сума значно зменшиться, оскільки колективна безпека значно дешевша за індивідуальну.

Дізнайтеся більше – за посиланням.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.