Головна  →  Новини  →  5 квітня 2019

У Територіальному центрі соціального обслуговування Святошинського району м. Києва провели лекторій до Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів

У Територіальному центрі соціального обслуговування Святошинського району м. Києва провели лекторій до Міжнародного дня визволення в’язнів нацистських концтаборів

Психолог відділення денного перебування Дмитренко Тетяна Миколаївна 05 квітня 2019 року провела лекторій для студентів Університету третього віку на тему: «Звільнення табору смерті Бухенвальд».

Американські війська 11 квітня 1945 року звільнили в'язнів нацистського табору смерті Бухенвальд, через застінки котрого пройшло більше 250 тисяч в'язнів, 56 тисяч з яких загинули. Сьогодні цей день відзначається як Міжнародний день звільнення в'язнів нацистських концтаборів.

Концтабір "Бухенвальд" поблизу міста Веймар почав працювати в серпні 1937 року. За роки Другої світової війни він став одним із найстрашніших, після Освенцима, таборів смерті: у ньому не було газових камер, однак щомісяця в ньому гинули сотні, а часом і тисячі в'язнів, котрі не витримували важкої праці, тяжких умов утримання, тортур і медичних експериментів. Найжорстокішою у поводженні з в'язнями була Ілзе Кох, дружина коменданта табору, прозвана за свій садизм Бухенвальдською відьмою. Вона любила бити в'язнів батогом і колекціонувала різні побутові речі, зроблені зі шкіри жертв своїх тортур.

Коли 3-я американська армія вже наближалась до Бухенвальду, 11 квітня 1945 року, з гестапо у Веймарі подзвонили до адміністрації концтабору і повідомили, що надсилають вибухівку для знищення всіх слідів існування табору, включаючи і його в'язнів. Однак гестапо було невідомо, що на той момент, остерігаючись наступаючих американських військ, адміністрація табору втекла, і один з арештантів, який прийняв дзвінок, повідомив, що вибухівка вже не потрібна, оскільки табір вже підірвано. Як не дивно, цей трюк спрацював і зберіг життя тисячам людей.

У 1951 році західнонімецький суд виніс вирок у справі Ілзе Кох, звинуваченої у знущаннях та вбивствах в'язнів і засудив її до пожиттєвого терміну ув'язнення. У 1967 році Бухенвальдська відьма покінчила життя самогубством, повісившись у тюремній камері на мотузці, сплетеній з простирадл.

Джерело: Територіальний центр соціального обслуговування Святошинського району м. Києва.

Перейти до спискуВерсiя для друку