КМДА Київська міська державна адміністрація


24 квітня 2019

25 квітня – Всесвітній день боротьби проти малярії

25 квітня – Всесвітній день боротьби  проти малярії

Малярія відома з найдавніших часів. Ця хвороба належить до трансмісивних антропонозних протозойних інфекцій, має перебіг з нападами лихоманки, анемією, збільшенням печінки та селезінки. При відсутності лікування захворювання може привести до тяжких ускладнень та смерті.

На цей час малярія є ендемічною для 85 країн, переважно в Африці, Азії та на американському континенті.

За оцінками ВООЗ у 2017 році в світі зареєстровано 219 мільйонів випадків малярії, померло від цієї недуги близько 435 тисяч людей.

В Україні малярія як масове захворювання була ліквідована до 1964 р. і зустрічається лише спорадичними випадками.

У 2018 році в країні зареєстровано 43 завізних випадки захворювання на малярію ( у 2017 р. – 47 випадків).

У м. Києві за минулий рік зареєстровано 8 завізних випадків малярії, два з яких закінчились летально (Голосіївський та Святошинський райони), проти 10 завізних випадків за 2017 рік.

Малярію до м. Києва було завезено з країн Африки ( Центрально-Африканська Республіка, Малі, Демократична Республіка Конго – 2 випадки, Нігерія, Ангола) та Азії ( Індія, Пакистан).

Боротьба з малярією проводиться у декількох напрямах : вплив на джерело інфекції ( хворих, паразитоносіїв), боротьба з переносниками – комарами та захист населення від укусів комарами.

ВООЗ розроблена Глобальна технічна стратегія по боротьбі з малярією на 2016 - 2030 р.р., якою передбачено до 2020 знизити захворюваність та смертність від малярії на 40 %.

ВООЗ зазначає, що ніхто не повинен вмирати від цієї хвороби, яка піддається профілактиці, діагностиці та є повністю виліковною за допомогою сучасних засобів. Новий план дій у цьому напрямі отримав назву «Важкий тягар вимагає високої результативності».

Враховуючи, що Україна на цей час є вільною від малярії, особи, які здійснюють міжнародні поїздки, можуть наражатись на ризик захворювання на малярію в країнах, ендемічних з цієї хвороби.

Мандрівникам перед поїздкою до ендемічних з малярії країн або регіонів слід проконсультуватись у фахівців та отримати інформацію щодо необхідності профілактичних заходів .

У м. Києві такі консультації можна отримати у київській міській Олександрійській клінічній лікарні ( вул. Шовковична, 39/1, тел. 287-37-91).

Крім того, інструктажі з профілактики малярії проводяться в приватних медичних закладах : ТОВ «Борис» (тел.238-00-00), ПП « Клініка Медіком» (тел. 503-77-77), ТОВ « Центр сімейної медицини УЛДЦ» (тел.492-34-84).

Наближається літній період – час відпусток, подорожей та інших поїздок.

Для створення безпечних умов подорожей по світу пропонуємо взяти до уваги і використовувати для особистих потреб:

-               захист від укусів комарами шляхом засітчування приміщень та використання репелентів для відлякування комарів;

-               проведення індивідуальної хіміопрофілактики – використання лікарських препаратів, що впливають на збудників, які потрапили в організм - до поїздки, під час неї та після повернення;

-               термінове звернення за медичною допомогою у разі захворювання з проявами лихоманки під час або протягом 3 років після відвідування ендемічних з малярії регіонів.

Джерело: Голосіївський МВЛД.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.