КМДА Київська міська державна адміністрація


28 травня 2019

Небезпечна хвороба Лайма

Небезпечна хвороба Лайма

Бореліоз, що передається іксодовими кліщами (ІКБ), або хвороба Лайма, як нова нозологічна форма стала відомою з 1984 року.

В Україні до 1989 року ІКБ систематично не вивчались. У подальшому були виявлені природні осередки хвороби в 11 областях та м. Києві.

Враховуючи, що сучасний ареал іксодових кліщів за останні 30 років розширився і зараз цей вид відсутній лише на заході Криму, природні осередки ІКБ можуть знаходитись на всій території України.

Інфікованих кліщів багато всюди, не тільки в лісах, але навіть у дворах багатоповерхівок, де є квітники та чагарники.

Небезпечний не сам укус комахою, а загроза заразитися від нього хворобою Лайма – найпоширенішим на сьогодні інфекційним захворюванням, яке передають людям кліщі.

Коли кліщі прокушують шкіру, в організм потрапляє їхня слина, яка містить збудників – борелії. Чим раніше видалити кліща, тим меньша вірогідність негативних наслідків. Якщо комаха пробуде присмоктаною на тілі 2 - 3 доби, то ймовірність зараження становить майже 100%.

До 80% усіх хворих складають мешканці великих міст, які відвідують приміську зону в вихідні дні для роботи на присадибних ділянках, відпочинку в лісі, збору ягід і грибів, полювання та рибалки.

Головна ознака хвороби Лайма – це мігруюча еритема. Якщо ви бачите на тілі яскраво-рожеву пляму, яка поступово збільшується у розмірах, потрібно негайно звернутись до лікаря-інфекціоніста. Однак навіть при відсутності плями після укусу кліщом необхідно звернутись до лікаря.

По м. Києву захворюваність на бореліоз зросла на 21,3%. 44,7% хворих заразились на території міста.

У Святошинському районі м. Києва за 2018 рік до закладів охорони здоров’я (ЗОЗ) звернулось 80 осіб, хворих на бореліоз проти 61 хворого у 2017р. (ріст на 30,7%). 28 хворих не відмічали укуси кліщами до появи ознак захворювання.      32 особи (40,0%) заразились на хворобу Лайма на території району.

Погіршення епідемічної ситуації з бореліозу як у м. Києві, так і у Святошинському районі потребує збільшення уваги населення до свого здоров’я.

Головними заходами боротьби із захворюванням на бореліоз є запобігання укусам кліщів шляхом використання репелентів та застосування засобів індивідуального захисту.

Під час перебування на природі, парку тощо та після таких прогулянок необхідно оглядати себе, дітей, домашніх тварин на можливе присмоктування кліщів.

Украй важливе проведення загальносанітарних заходів щодо благоустрою парків, лісопарків у містах та прилеглих до них лісових зонах.

Боротьба з гризунами та безпритульними тваринами – головними годувальниками кліщів займає не останнє місце у боротьбі з ІКБ.

У разі виявлення  кліща найкраще видалити його у травмпункті лікувального закладу, оскільки в домашніх умовах складно акуратно видалити кліща разом з хоботком.

Видаленого цілого кліща можна обстежити на наявність борелій. Якщо наявність збудника хвороби Лайма буде підтверджено потрібно негайно розпочати лікування.

Наявність борелій в крові людини можна встановити лабораторно (серологічно), але це доцільно зробити тільки через 2 - 4 тижні після укусу, коли в крові почнуть вироблятися антитіла до цієї інфекції.

Наслідком хвороби Лайма може бути інвалідність.

Тому у всіх випадках необхідно дотримуватись рекомендацій лікаря.

Джерело: Голосіївський МВЛД.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.