Головна  →  Новини  →  29 травня 2019

Валентин Мондриївський: «Сертифікат відповідності міжнародним стандартам якості стане головною вимогою для організації харчування в школах»

Валентин Мондриївський: «Сертифікат відповідності міжнародним стандартам якості стане головною вимогою для організації харчування в школах»

До першого вересня 2019 року всі комунальні підприємства, які займаються шкільним харчуванням у столичних закладах освіти, мають отримати сертифікат відповідності міжнародним стандартам якості харчування HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point). Про це заявив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський під час наради з начальниками районних управлінь освіти.

«Наше головне завдання зараз – це побудувати систему стандартів та норм якості у шкільному харчуванні. Усі підприємства, що харчують наших дітей, обов’язково мають впорядкувати роботу та отримати сертифікати якості міжнародного зразка. У свою чергу, районні адміністрації разом із комунальними підприємствами, що забезпечують харчування шкіл, мають відпрацювати нові форми та меню. Годувати наших дітей потрібно по-новому. І тільки за усвідомлення спільної відповідальності усіх учасників організації харчування будуть покращення. В іншому разі, вже з наступного навчального року, підприємства, що не отримають сертифікатів відповідності, будуть усунені від постачання їжі», – підкреслив Валентин Мондриївський.

Крім того, заступник голови КМДА зазначив, що у рамках реформування шкільного харчування, розглядаються кілька моделей його організації. Одна з них, яка вже декілька років ефективно працює у Німеччині, створення мініцехів на базі опорних шкіл, які забезпечуватимуть їжею найближчих 20-30 закладів освіти.

«Оскільки зміна шкільного харчування пов’язана з великими капіталовкладеннями, ми розглядаємо декілька варіантів його реалізації. Мініцехи – як один із найпривабливіших. Завдяки економії на обслуговуючому персоналі у їдальнях, ми можемо розглянути питання підвищення вартості одного обіду на дитину. Адже якість продуктів для наших дітей – це найважливіше. Перші школи, у яких плануємо реалізовувати таку систему, будуть пілотними, і логічно, що краще починати з тих, де ситуація у найбільш критичному стані. Ми вирішимо питання  постачання якісних продуктів, аби нашим дітям було смачно і безпечно харчуватися. При цьому бюджетні кошти мають використовуватися ефективно», – додав заступник голови КМДА.

Таку ініціативу КМДА активно підтримують батьки київських школярів.

Перейти до спискуВерсiя для друку