Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Краща профілактика ботулізму – розумна насторога та відповідальне ставлення до свого здоров’я – Валентина Гінзбург

Опубліковано 07 червня 2019 року о 15:13
фото

Ботулізм – вкрай небезпечна хвороба. Та її можна уникнути, якщо відповідально поставитися до того, що вживаєш у їжу. Директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург нагадала, що ботулізм – це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке може призвести не лише до великих проблем зі здоров’ям, а навіть до летальних наслідків.

«Та є і добра новина. Убезпечитися від такого захворювання і від його тяжких наслідків можна, якщо знаєш як зазвичай збудник проникає до організму та обізнаний щодо перших проявів хвороби», – запевнила Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що це вкрай небезпечне захворювання зазвичай виникає, коли ми вживаємо їжу, що накопичила токсин. Найчастіше це в’ялена або слабо просолена риба, ковбаса, шинка, м’ясні та рибні консерви. Розумна насторога при їхньому вживанні значно зменшує ризик захворіти.

«Я дуже раджу обмежити вживання таких продуктів до мінімуму. Купувати їх лише у місцях, які мають відповідні ліцензії на торгівлю. Таким чином, є надія, що зберігаються продукти із додержанням усіх необхідних норм та правил. Забудьте про стихійні ринки! Таке поняття взагалі не має існувати як для покупців, так і для продавців. Не наражайтеся на небезпеку купуючи та не наражайте на небезпеку продаючи», – рекомендує Валентина Гінзбург.

Також директорка Департаменту охорони здоров’я нагадала, що слід бути обережними і у власному  виробництві консервів з овочів і грибів, ретельно вимиваючи з цих продуктів залишки ґрунту, які теж можуть містити ботулінічні палички або спори. І про те, що вкрай небезпечно вживати здуті консерви, навіть якщо смак продукту не змінився.

Щодо типових симптомів ботулізму, то зазвичай це порушення близького зору (хворі не можуть читати текст, який лежить перед ними, але добре бачать предмети), іноді людина скаржиться, що перед очима «наче сітка», «імла», що заважає бачити. Порушення салівації – сухість у роті така виражена, що язик просто присихає до піднебіння. Голос стає гугнявим, тихим, а іноді й повністю зникає. Потім людина відмічає підвищену стомлюваність, м’язову слабкість («ноги ватяні»), запаморочення. Слабкість прогресує, у перші години і дні спостерігаються короткочасні ознаки ураження травної системи: нудота, блювання, послаблення випорожнень, а потім пронос припиняються і настає стадія парезу кишечнику: з’являється здуття живота, запор. У розпалі хвороби особливо виразно помітно переважне ураження м’язів шиї та кінцівок.

«Якщо ви помітили подібні прояви – негайно зверніться до лікаря! Пам’ятайте, що серед небезпечних ускладнень ботулізму – зупинка дихання і серця, тому незалежно від тяжкості хвороби, госпіталізація обов’язкова», –  наполягає Валентина Гінзбург.

Пам’ятку «Ботулізм» можна роздрукувати зі сторінки Департаменту охорони здоров я м. Києва у Фейсбук.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux