КМДА Київська міська державна адміністрація


20 червня 2019

Атмосфера творчості у ЦСПК «Щасливе дитинство»

Атмосфера творчості у ЦСПК «Щасливе дитинство»

Протягом 5 років у підлітковому клубі «Гармонія» (вул. Зодчих, 30/6) працює гурток соломоплетіння. Зміст роботи його спрямований на ознайомлення вихованців із різними техніками виконання декоративно-ужиткових робіт із соломи злаків: іграшок і виробів ужиткового та декоративного призначення. Навчання проводиться за фронтально–індивідуальною формою, використовуються такі методи навчання як бесіди, розповіді, практичні індивідуальні та колективні вправи, екскурсії на виставки, у музеї. Вихованці вивчають обряди й ритуали, пов'язані з соломоплетінням.

Під час літніх відпочинкових програм вихованці  підліткових клубів за місцем проживання Централізованої системи підліткових клубів «Щасливе дитинство» взяли участь у відкритому майстер-класі з соломоплетіння, що відбувся у підлітковому клубі «Берегиня» (вул. Корольова, 5-а). Діти здобули навички роботи з соломою та створили оригінальні іграшки, прикраси і обереги, занурилися у світ рідної природи.

Соломоплетіння – одне з найдавніших народних ремесел. Використовувати солому злаків для виготовлення предметів домашнього вжитку людина навчилася відразу після освоєння землеробства. З'являлися та зникали народи, виростали та руйнувалися міста, розквітали та занепадали культури, а мистецтво соломоплетіння щоразу виринало із забуття, як тільки на ланах починало сяяти золотом сонця колосся.

Соломоплетіння характерне для всіх землеробських народів. Заняття  цим видом мистецтва сприяє розвитку творчої особистості, формує та розвиває морально-естетичні почуття, творче мислення і науковий світогляд вихованців, вони глибше пізнають історію рідного краю, свого народу.

Джерело: ЦСПК «Щасливе дитинство».



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.