Головна  →  Новини  →  30 вересня 2019

І знову грип на порозі

І знову грип на порозі

Період часу, протягом якого існує найбільша вірогідність підйому захворюваності на грип та ГРВІ, триває з 40 тижня поточного року по 20 тиждень наступного року.

Епідсезон 2019-2020р.р. розпочався 30.09.2019р. (40й тиждень – 30.09.19р.-06.10.19р.). Очікуваний початок епідемії в Україні – грудень-січень.

Проте в поточному році значний підйом захворюваності на ГРВІ в Святошинському районі зареєстровано на 36-му тижні (02.09-08.09.19р.), коли зазначена захворюваність зросла на 46,2% (2018р.- на 24,1%) у порівнянні з попереднім 35-м тижнем. Випадків грипу ще не зафіксовано.

Постійне спостереження за розвитком грипу в світі дозволяє з високим ступенем вірогідності  прогнозувати етіологію епідемії на кожний наступний епідемічний сезон.

Для епідсезону 2019-2020р.р. у північній півкулі ВООЗ було визначено такі штами вірусів грипу: А/Сінгапур (H3N2), А/Мічиган (Н1N1), В/Колорадо (Victoria), а також не виключено В/Фукет.

Новим та найбільш агресивним буде вірус А/Сінгапур, який у минулий сезон в США забрав 80 тисяч життів.

Хвороба охоплює багато людей, викликаючи тяжкі ускладнення – пневмонію, ураження центральної нервової системи.

Боротьба з грипом включає в себе профілактичні та протиепідемічні заходи, які різняться в залежності від періоду.

У передепідемічний період проводиться санація осіб з хронічними захворюваннями та профілактичні щеплення.

На початку епідемії для підвищення несприятливості організму до захворювання на грип здійснюється екстрена профілактика з використанням антивірусних препаратів (арбідол, оксолін, амбен, рибавірин, амантадин, метиса зон тощо), специфічних імуноглобулінів.

В післяепідемічний період проводиться диспансерний нагляд і реабілітація перехворілих осіб.

Визначені ВООЗ 4 штами вірусів увійшли до складу актуальних сезонних вакцин проти грипу.

В Україні зареєстровано 2 медичних імунобіологічних препарата: «Ваксігрип Тетра» та «Джісі Флю».

Нагадуємо, що щеплення не лише попереджають захворювання, а й запобігають виникненню ускладнень, серед яких пневмонії різної тяжкості, менінгіти, отити, загострення хронічних хвороб. У найбільш складних випадках від грипу можна померти. В Україні у 2019р. від ускладнень грипу померло 7 людей.

Для того, щоб не стати жертвою епідемії, не рекомендується відвідування багатолюдних місць. При необхідності перебування в людному місці використовувати марлеві маски. Крім того, гарною профілактикою є курс вітамінів для підвищення загального імунітету. Здоровий спосіб життя з достатнім часом сну, правильним харчуванням та збереженням фізичної активності також сприяють запобіганню захворюванню.

Важливе профілактичне значення має проведення комплексу санітарно-гігієнічних заходів: систематичне вологе прибирання приміщень, часте їх провітрювання, при можливості, опромінення УФ-опромінювачами.

При появі симптомів грипу необхідно негайно звертатись до лікаря, ретельно виконувати його призначення, максимально обмежити контакт з оточуючими.

З 07.10.2019р. нами буде надаватись щотижнева інформація про стан захворюваності та заходи боротьби з грипом та ГРВІ в районі.

 

Джерело: Голосіївський МВЛД – О.Л. Громашевська.

Перейти до спискуВерсiя для друку