Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

У святошинській 140 школі з’явився цифровий пам’ятний знак на честь героя АТО Артура Яроша

Опубліковано 17 лютого 2020 року о 16:34
фото

У рамках заходів з патріотичного виховання молоді та формування її національної свідомості сьогодні в закладі загальної середньої освіти № 140 (вул. Львівська, 47/8) відбулося відкриття першого цифрового пам’ятного знака з доповненою реальністю (AR), присвяченого загиблому герою АТО Артуру Ярошу. Його встановлення було ініційоване Спілкою ветеранів антитерористичної операції Святошинського району міста Києва.

На заході були присутні члени ГО «Спілка ветеранів антитерористичної операції Святошинського району міста Києва», учасники бойових дій АТО/ООС, мати загиблого героя Тетяна Ярош, представники Святошинської РДА, помічники народного депутата України Миколи Тищенка, педагогічно-учнівський колектив школи.

Артур Ярош, що добровольцем пішов на захист України, коли постала загроза її суверенітету та незалежності, і мужньо загинув, захищаючи Батьківщину, навчався у 140 школі. Саме тому було прийняте рішення встановити цифровий пам’ятний знак саме на цьому місці. За словами заступника голови спілки Дмитра Топоренка, біографія та життєвий шлях героя будуть показові та повчальні для учнів школи, сприятимуть формуванню їх громадянської свідомості та правильних життєвих принципів.

Проєкт складається з пам’ятного знака й мобільного додатка, що дає можливість демонструвати інформацію про героя, а саме: біографію, окремі події з життя, особисті фотографії. Пам’ятний знак є цифровою міткою (у виді фотографії бійця), яка активується за допомогою смартфона через установлений в ньому мобільний додаток, і на мобільному пристрої запускається для перегляду відповідний відеофільм. Завдяки цьому інформація по героя буде збережена в цифровому просторі назавжди.

До відома:

Біографія учасника антитерористичної операції Артура ЯРОША (17.02.1989 – 01.03.2015)

Народився 17 лютого 1989 року, проживав у селі Чайка Києво-Святошинського району.

Молодший сержант, розвідник-снайпер 11-го окремого мотопіхотного батальйону «Київська Русь».

З 1996 року по 2004 рік навчався в середній загальноосвітній школі №140 Святошинського району. Після школи продовжив навчання в Київському професійному електромеханічному ліцеї за професією слюсар з ремонту автомобілів, токар-фрезерувальник.

Свій трудовий шлях він розпочав на ДП «Антонов». У 2009 році, пропрацювавши 2 роки на заводі, пішов служити до Збройних Сил України (в/ч А 0665 «Десна»), де отримав звання молодшого сержанта. Потім він був переведений до в/ч А1225 (спецназ Головного управління розвідки Міністерства оборони України), де займав посаду командира відділення спеціальних робіт станції технічного обслуговування автомобільного батальйону.

У 2013 році Артур вирішив продовжити навчання та вступив до технікуму «Авіабудування літальних апаратів» при ДП «Антонов».

Після початку антитерористичної операції на сході України, у 2014 році, він потайки від матері подав документи до військкомату і повідомив про своє рішення піти добровольцем до зони АТО в день від’їзду до військової частини. Артур став снайпером ІІІ відділення взводу розвідки 11 окремого мотопіхотного батальйону «Київська Русь».

Його бойовий шлях розпочався з навчання у в/ч «Десна» і продовжився багатьма містами на сході нашої України, такими як: Карачун, Славянськ, Дебальцево, Фащевка, Фудорівка, Чернухіно, Чангар, Авдіївка, Опитне, Водяне, шахта «Бутівка», Зеніт.

Загинув Артур Ярош 01 березня 2015 року, захищаючи рідну землю на позиції «Зеніт».

Похований у селі Петропавлівська Борщагівка Києво-Святошинського району Київської області.

Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (Указ Президента України від 15.05.2015 № 270/2015) «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі».

Артуру Ярошу присвоєно звання «Герой-захисник Вітчизни» Києво-Святошинського району (рішення Києво-Святошинської районної ради від 20.12.2016 № 203-15-VІІ).

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux