Головна  →  Новини  →  27 січня 2014

Сьогодні Україна відзначає Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

У 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію, згідно якої 27 січня увесь світ відзначає Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, політики переслідування і знищення людей єврейської національності нацистським режимом.

Саме цього дня 1945 року солдати Радянської Армії визволили в'язнів найбільшого концентраційного нацистського табору смерті Аусшвітц - Біркенау в Освенцімі.

У прийнятій тоді резолюції ООН йдеться про неприпустимість заперечення Голокосту як історичної події, а також міститься заклик розвивати освітні програми про геноцид і охороняти як історичні пам'ятники місця, де відбувалися масові вбивства євреїв.

Систематичним переслідуванням і знищенню в Німеччині і на захоплених нею територіях в 1933-1945 роках піддалися 70% єврейського населення Європи. Єврейські громади спочатку переселялись у спеціально створені гетто (відокремлені від зовнішнього світу поселення з мінімальними умовами життя). Це переселення переслідувало лише одну мету — подальше повне знищення мешканців гетто. Нацистське керівництво створювало табори смерті, обладнані газовими камерами та крематоріями. Серед них — Аушвіц-Біркенау, Треблінка, Белжець, Собібор, Хелмно, Майданек, Ясеновац, Малий Тростенець…

За свідченням Нюрнберзького трибуналу, тільки в Освенцімі було знищено майже 2,5 мільйона євреїв, а всього у фашистських таборах смерті загинули, за різними оцінками, від 6 до 8 мільйонів євреїв (1,5 млн. з них були діти) і мільйони людей інших національностей, в тому числі українців.

Україна — одна з держав Східної Європи, єврейське населення якої понесло чи не найбільші втрати в період другої світової війни.

На щастя, відійшов у минуле час табу на згадування та вивчення історії Голокосту. Але сьогодні ми маємо можливість формувати світогляд в умовах толерантності і належного ставлення до полікультурних, загальнолюдських цінностей.

Постанову про щорічне вшанування дня пам'яті жертв Голокосту 5 липня 2011 прийняла й Верховна Рада України.

Голокост — це жах, біль, смерть. Він не повинен повторитися. Але пам'ять про мільйони невинно загублених людей житиме завжди. В цей день вся світова спільнота вшановує шість мільйонів безневинних жертв Голокосту, які полишили своїх батьків розстріляними біля ям і сиротами бігли від куль нацистів, які дивом врятувалися у Бабиному Яру, були живцем замуровані в каменоломнях, кинуті в шахти, втоплені в річках, закатовані на примусових роботах, віддають належне людям, які вижили в цей страшний час і нагадують нам про страшний злочин проти людства, про насильство одних і байдужість інших.

Трагедія Голокосту - це урок для всього людства, пересторога щодо спроб відродження тоталітарних ідеологій, проявів нетерпимості на етнічному ґрунті, небезпеки поширення ксенофобії, упередженого ставлення до представників інших народів та культур, постійна пам'ять про необхідність підтримання атмосфери толерантності, порозуміння та злагоди в суспільстві.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю

Перейти до спискуВерсiя для друку