Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Школа № 206 вшановує пам'ять Леся Курбаса

Опубліковано 25 лютого 2020 року о 17:01
фото

24 лютого 2020 року у школі І - ІІІ ступенів № 206 імені Леся Курбаса розпочався театральний тиждень, присвячений режисеру, актору, реформатору українського театру Лесю Курбасу, ім’я якого присвоєно школі.

Перший святковий день подарував чудовий конкурс театральних капелюшків: це була велика виставка креативних моделей капелюшків, після огляду якої пройшло таємне голосування. Капелюшків було понад три десятки. Різні за формою, барвами, ідеями, вони представили різноманітний світ дитячих уявлень, фантазій, вигадок та естетичних смаків. Дуже важко було знайти найкращий витвір, проте об’єктивне і неупереджене журі з завданням упоралось. Нагороди були розподілені так:

ІІІ місце посіли класи: 3-Б, 9-А, 9-Б, 10-А;

ІІ місце посіли класи: 2-Б, 1-В;

І місце посів клас: 7-А.

Гран-прі, як найвища нагорода, було присуджено роботі учнів 6-Б класу.

Приз глядацьких симпатій завоювала робота учнів 5-Г класу, і не випадково: на жовто-блакитному тлі вигравала рідна цифра – 206.

Вітаємо переможців. З нетерпінням чекатимемо карнавал-дефіле театральних капелюшків та нагородження переможців.

З нетерпінням чекала 206 школа вівторка – адже це 25 лютого, день народження великого актора Леся Степановича Курбаса. У цей день проходило декілька яскравих заходів.

Усе було як на найвідоміших світових конкурсах: червоний хідник, святково прикрашена зала. Розпочинався дефіле-карнавал театральних капелюшків. Як їх багато, які вони дивовижні, різноманітні! Капелюшки-квіти, капелюшки героїв мультиків, капелюшки-натюрморти, капелюшки-фантазії- «інь та янь», «космічні простори», білокрилий вітрильник, капелюшки крислаті, манірні, розкішні, патріотичні. А як майстерно справжні брендові моделі капелюшків демонстрували учасники!

Яскравою повінню весняних барв розсипалось-розквітало розмаїття капелюшків.

Зосереджені першачки, веселі учні 5 - 7 класів, мрійливі старшокласники. Кожен прагнув відповідати характеру та ідеї своєї моделі. Це було прекрасно! Ведучі карнавалу нарешті оголосили урочисту мить: нагородження переможців конкурсу театральних капелюшків. Директор школи привітала переможців і вручила кожному нагороду. Завершився карнавал святковим вальсом і спільною фотографією.

Здається, не вистачить слів, не стане барв, щоб передати почуття, бурю емоцій, бурхливий лет часу…Проте цим не закінчилося свято сьогодні.

Далі на сцені актової зали розпочалася художня інсталяція «Колесо життя», присвячена 133 річниці від дня народження митця.

Перед глядачем – постать молодого Леся, його пророчі слова щодо майбутнього. А далі одна за одною зринають сторінки життя актора. Засніжений Самбір, де 133 роки тому в родині театральних акторів народився майбутній світоч українського театру. Материнське благання – і все одно театр! Він обирає театр. Величний, трагічний, ніжний і жорстокий – такий різний театр перекраяв долю Леся Курбаса. Любов, боротьба, пошук! Саме таким було життя Курбаса. І дивовижно тонко всі учасники – від найменших до найстарших – зуміли передати душевні порухи митця, який обрав Березіль, стрімкий, буремний, оновлюючий Березіль. Від снігів Самбора до останньої миті на Соловках.

Тайни життя, політичні переслідування, конфлікти характерів проходять перед глядачем. Чудова музика ніби підносить на крилах. І від смертельної кулі ката у вічний політ над світом зринає Лесева душа. Справді, куля, як бджола: ужалила і сама померла. А його, Курбасева, мрія жива! І мрія, і правда, і український театр.

Інсталяція дійсно стала чудовим дійством. Показово, що підготували її керівник шкільного театру «Березіль» – випускниця школи, колишня акторка шкільного театру, а нині студентка ІV курсу Муніципальної академії естрадного та циркового мистецтва Олександра Єнгаличева та педагог-організатор Діана Таран.

Вистава ознаменувала 5-річний ювілей шкільного театру «Березіль» і стала гідним подарунком до днів Леся Курбаса у школі. Вона не залишила жодного байдужого у залі і була сприйнята бурхливими оплесками глядачів.

З дуже теплими словами звернулася до учасників свята директор школи Світлана Лаговська, висловивши і захоплення, і вдячність, і гордість за своїх вихованців!

Сьогоднішнє свято завершилося, але попереду – цікаві творчі знахідки учнів усіх класів у рамках шкільного фестивалю «У світі театральної рампи».

Джерело: ЗЗСО № 206.

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux