Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

"Птах щастя Махтумкулі Фрагі": бібліотека ім. Махтумкулі до 297 річниці від дня народження поета (фото)

Опубліковано 18 червня 2021 року о 12:38
фото

Майже три століття тому весняний травень подарував туркменському народу великого поета – Махтумкулі. Бібліотеці, яка з 1972 року носить його ім'я, випала честь розкрити духовну скарбницю його поетичних творів для українського читача.

Понад 50 років діяльності в галузі культури та просвітництва трансформувало бібліотеку імені Махтумкулі у креативний коворкінговий простір з умовами для спілкування та діяльності осередків української культури та культур  інших національних громад на території міста Києва. 

За сприяння Посольства Туркменістану в Україні при бібліотеці створено музей поета. Багато цікавих сторінок історії пощастило перегорнути з того часу колективу. Бібліотеці імені Махтумкулі поталанило стати містком дружби між двома народами: українським та туркменським. У рамках взаємозбагачення культур доброю традицією стали  щорічні зустрічі у бібліотеці з нагоди святкування у Туркменістані Дня працівників культури та мистецтв, Дня Відродження, Єдності  та поезії  Махтумкулі Фрагі.

18 червня бібліотека ім. Махтумкулі Централізованої бібліотечної системи "Свічадо" зустрічала Надзвичайного і Повноважного Посла Туркменістану в Україні Атаєва Тойли Аманмухаммедовича та Першого секретаря Посольства Какаджанова Сердара Чариєвича. Серед поважних гостей були голова Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Сергій Павловський, керівник апарату Святошинської РДА Сергій Шаповал, начальник відділу культури Святошинської РДА Ільюк Олег Євгенович,  попечитель Наглядової ради бібліотеки Бабаджанов Нури Джумаєвич.  Під час зустрічі відбулися презентація оновленого простору бібліотеки, екскурсія до кімнати-музею Махтумкулі, обговорення перспектив розвитку та шляхів співпраці, а також теми і строків найближчої зустрічі.

24 червня бібліотека ім. Махтумкулі (вул. Зодчих, 6) гостинно запрошує всіх бажаючих на вечір поезії "Птах щастя Махтумкулі Фрагі", у якому візьмуть участь студенти київських вищих навчальних закладів із Туркменістану, поет Ігор Шестак, актриса Юлія Сак, учнівсько-викладацькі колективи  дитячих музичних шкіл № 22, № 23, школи мистецтв № 8, СЗШ № 235 ім. В. Чорновола, колеги та друзі бібліотеки.

Довідково: Махтумкулі (1724 - 1807) - великий туркменський поет, мислитель, патріот, основоположник туркменської класичної літератури і туркменського літературної мови, жив і творив у XVIII столітті, майже одночасно з Вольтером, Гете. Махтумкулі займає гідне місце в ряду таких видатних мислителів минулого, як Фірдоусі, Нізамі, Навої, Шекспір та інші, чиї імена і творчість складають золотий фонд світової літератури і культури. Його по праву називають вершиною класичної поезії Сходу. Поезія Махтумкулі відкрила нову главу в історії туркменської літератури, вона стала джерелом натхнення ряду східних і туркменських поетів-класиків - Кеміна, Сеїда, Зелілі, Молланепеса й інших. Нащадкам запам'ятається Махтумкулі: Воістину став він вустами Туркменії.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux