КМДА Київська міська державна адміністрація


30 липня 2021

Ризики від куріння при COVID-19

Ризики від куріння при COVID-19

Робота КНП «КДЦ» Святошинського району м. Києва» під час карантину була спрямована на виконання заходів щодо недопущення поширення випадків CОVID-19 на території обслуговування.

З обмеженням проходив прийом планових пацієнтів, призупинилась робота деяких денних стаціонарів, фізіотерапевтичних відділень та відділень відновного лікування, частково скоротився режим роботи рентгенодіагностичних відділень, бактеріологічної та клінічної лабораторій.

У межах проведення протиепідемічних заходів та на виконання профільних наказів МОЗ України та ДОЗ м. Києва в КНП «КДЦ» працює 4 щеплювальні основні та сформовані 2 щеплювальні резервні бригади. Станом на 28.07.2021 виконано 20000 вакцинацій.

        За клінічними спостереженнями лікарів зменшення ризику захворювання на COVID-19 суттєво пов’язане з відмовою від куріння. У курців перебіг COVID-19 важчий порівняно з некурцями у 2,4 раза. Центром громадського здоров’я МОЗ України було систематизовано інформацію щодо ризиків від куріння при COVID-19:

  • Ø Куріння ослаблює легені та зменшує здатність організму протистояти вірусу, може збільшувати ризики ускладнень при захворюванні на COVID-19 та знижувати ефективність лікування, зокрема, інтенсивної терапії.
  • Ø Куріння, у тому числі й пасивне, – один із основних факторів ризику неінфекційних захворювань (хвороб серцево-судинної системи, органів дихання, онкологічних захворювань та діабету). Смертність від COVID-19 серед осіб, що мають одне або декілька із цих захворювань, суттєво вища порівняно із людьми без цих хвороб.
  • Ø Куріння електронних сигарет та систем для нагрівання тютюну (iQOS, Glo) також уражає легені та ослаблює імунітет, а відтак, збільшує шанси заразитися вірусом та зменшує шанси на легкий перебіг хвороби та швидке одужання.
  • Ø Куріння кальяну у компанії людей суттєво збільшує ризики отримати COVID-19, адже саме через кальян передається багато інфекційних та вірусних захворювань.

        Радимо курцю – кинути курити якомога швидше, а керівникам підприємств, установ, організацій, навчальних закладів, торговельних мереж – забезпечити для співробітників та відвідувачів умови перебування, вільні від тютюнового диму. Цим ви захистите себе та оточуючих від зайвого ризику захворювання, пов’язаного з коронавірусом COVID-19 та іншими інфекційними та неінфекційними хворобами.

Джерело: комунальне некомерційне підприємство «Консультативно-діагностичний центр» Святошинського району м. Києва.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.