Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Столичні медики розповіли, як захиститися від укусів кліщів, що активізувались із приходом тепла

Опубліковано 18 травня 2022 року о 13:45
фото

Із приходом тепла активізуються кліщі, укуси яких можуть бути вкрай небезпечними для здоров’я. Про це нагадала директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона розповіла, що кліщі небезпечні, адже можуть бути переносниками таких серйозних захворювань як хвороба Лайма, кліщовий енцефаліт та інших. Унаслідок цих захворювань відбувається ураження нервової системи людини, серця, оболонок головного мозку, опорно-рухового апарату. Вчасно встановлений діагноз і призначена терапія дозволяють подужати хворобу. А ось зволікання призводить до того, що лікування може тривати роками та бути малоефективним.

«На жаль, ранньої діагностики часто не відбувається тому, що людина не одразу звертається до лікарів. Або через необізнаність про небезпеку укусів, або через те, що ці захворювання на ранніх етапах не обов’язково мають зовнішні ознаки, – зазначила Валентина Гінзбург. – Тож після укусу необхідно спостерігати за самопочуттям та, навіть якщо все добре, за три тижні здати кров на антитіла до борелій».

Викликати насторогу та необхідність негайно звернутися до лікаря мають такі симптоми: головний біль, температура, слабкість, почервоніння у місті укусу, що довго не проходить, біль, свербіння, розростання плями або набряку.

«Втім, захистити себе від укусів кліщів можливо, дотримуючись простих рекомендацій. Наприклад, одягати на природу головний убір та світлий, щільно прилягаючий до тіла одяг з довгими рукавами, використовувати репеленти, під час та після прогулянки – ретельно оглядати себе та дітей, особливу увагу приділяючи ділянкам тіла, що вкриті волоссям. Також одяг, в якому гуляли на природі, бажано не відкладаючи випрати та випрасувати», – порадила Валентина Гінзбург.

Вона наголосила на особливій увазі до домашніх тварин. Їх необхідно регулярно обробляти від кліщів спеціальними засобами, а після прогулянки оглядати ще до того, як запустити додому.

Якщо все ж таки вкусив кліщ – краще звернутися до травмпункту, де його видалять, рану оброблять та проконсультують щодо подальших дій.

Зняти кліща самостійно можна, обережно розхитуючими рухами з боку вбік пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини. Видалити його необхідно разом із хоботком, а після цього місце присмоктування змастити спиртом. Після видалення обов’язково ретельно вимити руки з мильним засобом!

«Звісно, небезпеки, які несуть із собою укуси комах, не можуть заважати нам насолоджуватися сонцем, теплом та природою. Тим більше, що дотримуючись простих правил можна значно мінімізувати більшість ризиків. Але треба про це пам’ятати і не нехтувати порадами медиків», – підсумувала Валентина Гінзбург.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux