Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Відбулась робоча нарада з відродження Свято-Миколаївського храму в Святошинському районі м. Києва

Опубліковано 11 березня 2014 року о 10:16

06 березня 2014 року о 12. 00 год. за ініціативою релігійної громади та віруючих за сприяння Голови Святошинської районної державної адміністрації в м. Києва Бондаря Ю.І. відбулась виїзна робоча нарада з питання відродження храму на честь святителя Миколая Мирлікійських Чудотворця зруйнованого згідно з постановою Київської міськради від 23 квітня 1936 року (ДАК. – Ф. № Р-1. – Оп. 1. – Спр. 9011. – Арк. 1).

Враховуючи те, що місце історичного погосту церкви в нинішній час забудовано громадськими та житловими будівлями, парафією було прийнято рішення відбудувати храм в іншому місці, але обов’язково у Святошинському районі. Відповідно до висновків: ДП «Інститут Київгенплан» та НДІ «Діпромісто», при розроблені ДПТ мікрорайону Біличі з масивом Новобіличі було передбачено будівництво «нової культової споруди» по вул. Ушакова (висновки з 2009 і 2013).

Окрім того, парафія отримала ряд інших погоджень:

А) ДП «Київгенплан» про внесення в «Схему розміщення культових споруд в м. Києві від 10.02. 2012 р.»

Б) КО «Інститут генерального плану м. Києва» про внесення розміщення даної культової споруди на запроектованій ділянці в Генеральний план м. Києва до 2025 року від 16.09. 2013 р.

В) Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації щодо відбудови  храму на честь святителя Миколая Мирлікійських (існував в 1902 – 1936) за адресою вул. Ушакова у Святошинському районі міста Києва від. 18.05.2013 р.

Г) відповіді від КП «Київводоканал» про відсутність на їхньому балансі  каналізаційних та водопровідних мереж на згаданій ділянці від 03.01.2014 р. та 17.01.2014 р.

На нараді були присутні також перший заступник голови Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Морозов В.Г., голова парафіяльної ради релігійної громади Свято-Миколаївської парафії у Святошинському районі міста Києва Української Православної Церкви Київського Патріархату протоієрей Віталій Клос, представники департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації, спеціалісти КП «Київводоканал» та мешканці району.

У ході зустрічі було обговорено різні варіанти та пропозиції щодо відродження зруйнованої святині. Зокрема представниками департаменту містобудування та архітектури Київської міської державної адміністрації була запропонована інша земельна ділянка, яка знаходиться неподалік. Однак, після належного огляду запропонованої ділянки всіма присутніми стало зрозуміло про її непридатність враховуючи близькість до високовольтної ЛЕП та інші негативні сторони.

У підсумку наради було вирішено підготувати попередні проектні пропозиції щодо місця розташування Свято-Миколаївського храму на вулиці Ушакова, де повинні бути чітко вказані межі та санітарні норми щодо існуючих мереж. Наступна робоча нарада з відродження Свято-Миколаївського храму запланована в приміщенні Святошинської рда через тиждень.

Історична довідка. Свято-Миколаївська церква у Святошинському районі м. Києва

Починаючи з 1896 року ведеться розбудова дачного містечка Святошин, що розмістилося обабіч Брест-Литовського шосе (нині проспект Перемоги). Через 15 років кількість його корінних мешканців наблизилася вже до цифри 3000. Сюди на літній відпочинок приїздили із Херсонської, Бессарабської, Курської, Астраханської та інших губерній (загалом до 15 тисяч осіб).

Початок будівництва храму на честь св. Миколая Чудотворця відноситься до серпня 1902 року. Після архієрейської візитації митрополита Київського Феогноста значно збільшилися грошові надходження на адресу місцевого церковно-будівельного комітету, який очолював І. А. Стельмашенко. Найбільші суми пожертвували А. Ф. Ілляш та відомий київський меценат цукрозаводчик М. А. Терещенко (1 тисячу рублів). Міністерство землеробства і Державного майна надало в необхідній кількості будівельні матеріали.

Освячення дерев`яної церкви на кам'яному фундаменті, спорудженої за проектом архітектора М. М. Горденіна, здійснив 24 червня 1907 року митрополит Київський Флавіан. Чудовий іконостас у стилі модерну виготовив художник М. Л. Реутов. Ікони написав художник І. Ф. Селезньов.

Поряд з храмом будо відкрито церковно-прихідську школу в якій навчалось приблизно 65 дітей. Церква мала у власності «дома для церковно-и священнослужителей и церковно-усадебную землю  3000 кв. сажней». Довголітніми настотелеми храму були священики Констянтин Семантовський, Віктор і Євгеній Вельміни.

Під час Першої світової війни починаючи з липня 1914 року за ініціативи священика Віктора Вельміна відбувався збір пожертвувань для організації допомоги пораненим і хворим воїнам. Упродовж лише трьох днів парафіяни здали до церковної каси більше 1 тисячі рублів.
Одночасно було засновано парафіяльний комітет для надання допомоги родинам тих запасних воїнів, що мешкали в межах парафії. Очолити його погодився згаданий вище о. Віктор. Члени комітету діяли наполегливо і
послідовно. Вже 17 серпня 1914 року в церковному будинку на Шосе, 49 почав функціонувати денний притулок імені Цариці Небесної та Святителя Миколая Чудотворця, у якому певна кількість дітей перебувала упродовж цілого дня на повному утриманні.

У 1916 року на місцевому кладовищі знайшов вічний спокій священик К. П. Сементовський, а ще через рік, коли Київська Рада робітничих депутатів ухвалила більшовицьку резолюцію про перехід влади до Рад, церкву погрожували спалити.

Після приходу до влади більшовиків, після реєстрації 16 червня 1919 р. храм передано в користування релігійній громаді. Свої підписи задля цього поставили подано 500 жителів Святошино. Станом на 1934 р. храм знаходився в переліку діючих «культових споруд» за адресою – «Святошино 49».

23 квітня 1936 р. Київрада постановила закрити і знести Свято-Миколаївську церкву у зв’язку з “реконструцією Києва та влаштуванням районного скверу”.

Про намір властей колишнього Ленінградського району міста відновити храм на фундаментах, що начебто збереглися на розі Проспектів Перемоги та Академіка Палладіна, повідомила 4 червня 1990 року газета "Вечірній Київ".

Сьогодні триває робота щодо відродження Свято-Миколаївського храму з однойменною  парафією, яка ставить за мету відбудувати зруйновану згідно з постановою Київської міськради від 23 квітня 1936 року церкву (ДАК. – Ф. № Р-1. – Оп. 1. – Спр. 9011. – Арк. 1). Однак враховуючи те, що місце історичного погосту церкви в нинішній час забудовано громадськими та житловими будівлями, парафією було прийнято рішення відбудувати храм в іншому місці, але обов’язково у Святошинському районі. Відповідно до висновків: ДП «Інститут Київгенплан» та ДП «Дніпромісто», при розроблені ДПТ мікрорайону Біличі з масивом Новобіличі було передбачено будівництво «нової культової споруди» по вул. Ушакова. Звернувшись до вище згаданих установ парафія отримала погодження на відбудову Свято-Миколаївського храму саме по вул. Ушакова. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux