Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятив хрести та наріжний камінь нових православних святинь у Святошинському районі міста Києва (фото)

Опубліковано 19 травня 2014 року о 09:43
фото

Перемовини про те, що в Святошині незабаром почнеться відбудова двох православних святинь, ведуться вже тривалий час. І ось 17 травня 2014 року настоятелі та парафіяни громад Свято-Миколаївського та Свято-Георгіївського храмів зібрались на місцях відродження зруйнованих колись святинь, щоб стати свідками важливої події - освячення дерев’яних хрестів та символічного наріжного каменя на місцях будівництва нових храмів.

Цього дня з архіпастирським візитом Святошинський район відвідав Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.

Разом із запрошеним духовенством Святійший Владика освятив наріжний камінь та хрест на місці будівництва храму на честь святителя Миколая, архієпископа Мирлікійського на вулиці Ушакова, 16, зруйнованого у 1936 році, а також чин освячення хреста на місці відбудови Свято-Георгіївського (Юр’ївського) храму в районі вулиць Синьоозерної та Пономарьова, зруйнованого у 1931 році.

Враховуючи те, що місце історичних погостів обох храмів в нинішній час забудовано громадськими та житловими будівлями, парафіяльними громадами прийнято рішення відбудувати храми в інших місцях.

Випадково чи ні, але обидва храми з Божого благословення постануть саме в Святошині. Після тривалих обговорень та погоджень в різних інстанціях, зруйновані за часів радянської влади святині за кошти меценатів та парафіян відродять в районах вулиць Ушакова та Синьоозерної.

Зустрічав Святійшого Патріарха Філарета голова Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Олександр Кулик, вручивши Предстоятелю святковий коровай і квіти.

Очільник Святошинського району сам вже 14 років є головою парафіяльної ради церкви Введення в Храм Пресвятої Богородиці, що на бульварі Ромена Роллана, 10-а, тому разом з першим заступником голови Святошинської РДА Володимиром Морозовим та депутатом Київради Семеном Борисенком прибув, щоб розділити з парафіянами та громадою радість від важливої події та помолитися за патріаршим богослужінням.

На вулиці Синьоозерній Патріарх Філарет освятив хрест та ділянку під будівництво Свято-Георгіївського (Юр’ївського) храму на честь святого мученика Георгія (Юрія), що був остаточно зруйнований радянською владою в 1931 році.

Його Святості співслужили: настоятель храму протоієрей Віталій Клос, проректор з наукової роботи Київської православної богословської академії; протоієрей Валерій Семанцо, благочинний Святошинського району м. Києва; протоієрей Олександр Трофимлюк, голова Видавничого відділу Київської Патріархії, перший проректор КПБА; протоієрей Сергій Петленко, настоятель Свято-Введенського храму на Борщагівці; протоієрей Михаїл Йосифчук, настоятель храму святого великомученика Пантелеймона на Нивках, клірики академічного храму святого апостола і євангелиста Іоана Богослова ієрей Петро Бойко та ієрей Роман Маланяк; духовенство Святошинського благочиння столиці.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Святіший Патріарх Київський і всієї Руси - України Філарет звернувся до всіх присутніх з повчальною проповіддю. У своєму слові владика висловив сподівання, що храми об’єднають громаду в дружню сім’ю, в якій будуть панувати християнська любов, мир, злагода, взаєморозуміння та взаємопідтримка. Патріарх наголосив, що Церква, перш за все, покликана привести кожну людину до спасіння, до Царства Небесного.

Дякуючи Патріарху Філарету за візит та священнодійство, очільник Святошинського району Олександр Кулик зазначив, що «храми на землі будує Господь, а ми в Його руках лише смиренне знаряддя».

На прощання Патріарх Філарет ще раз привітав присутніх із знаменною подією освячення хрестів, закликав на усіх присутніх Боже благословення та подякував усім, хто сприяв та сприяє відродженню православних святинь, побажавши наснаги на будівництво Божих храмів.

 

Свято-Миколаївський храм

Початок будівництва храму на честь Святого Миколая Чудотворця відноситься до серпня 1902 року. Після архієрейської візитації митрополита Київського Феогноста значно збільшилися грошові надходження на адресу місцевого церковно-будівельного комітету, очолюваного І. Стельмашенком.

Відомі київські меценати А. Ф. Ілляш та цукрозаводчик М. А. Терещенко пожертвували значні кошти на спорудження храму, а Міністерство землеробства і Державного майна надало в необхідній кількості будівельні матеріали.

Освячення дерев`яної церкви на кам'яному фундаменті, спорудженої за проектом архітектора М. М. Горденіна, здійснив 24 червня 1907 року митрополит Київський Флавіан. Чудовий іконостас у стилі модерну виготовив художник М. Л. Реутов. Ікони написав художник І. Ф. Селезньов.

Поряд з храмом було відкрито й церковно-прихідську школу в якій навчалось приблизно 65 дітей.

17 серпня 1914 року в церковному будинку на Шосе, 49 почав функціонувати денний притулок імені Цариці Небесної та Святителя Миколая Чудотворця, у якому певна кількість дітей перебувала упродовж цілого дня на повному утриманні.

Після приходу до влади більшовиків, у 1919 році храм передали у користування релігійній громаді Святошина, де станом на 1934 рік храм числився в переліку діючих «культових споруд».

23 квітня 1936 року Київрада постановила закрити і знести Свято-Миколаївську церкву у зв’язку з “реконструцією Києва та влаштуванням районного скверу”.

Сьогодні триває робота щодо відродження Свято-Миколаївського храму з однойменною парафією на вулиці Ушакова в Святошинському районі , яка ставить за мету відбудову столиці.

 

Свято-Георгіївський храм (Юріївський) – один із перших монастирських київських храмів збудованих в часи правління князя Ярослава Мудрого. Храм був зруйнований в 1240 році, і лише в 1674 році київський воєвода Юрій (Георгій) Трубецький на місці руїн колишнього храму побудував дерев’яну церкву на честь свого небесного покровителя на сучасній вулиці Рейтарській, поблизу Софіївського собору.

В 1744 році на древніх фундаментах був закладений кам’яний храм, будівництво якого проводилося на кошти імператриці Єлизавети Петрівни і було завершено в 1752 році. В 1816 році в храмі був похований князь Костянтин Іпсиланті – господар Молдови та Валахії.

В 1929 році комісія Київського окружного відділу НКВС УРСР та влада міста закрили Свято-Георгіївський храм. У вересні 1931 року президія Київської міської ради повторно прийняла постанову про закриття Георгіївської церкви та її повне знищення. В 1934 році на місці храму збудували житловий будинок для співробітниць НКВС.

В 2010 році парафіяльна громада подала лист-клопотання до Київської міської ради про відбудову Свято-Георгіївського (Юр’ївського) храму.

Відроджена святиня незабаром постане у Святошинському районі м. Києва в районі вулиць Синьоозерна та Пономарьова.

 

Джерело: Відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux