Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Використання елементів психодрами в роботі з дітьми та консультуванні батьків і педагогів (фото)

Опубліковано 22 лютого 2019 року о 12:33
фото

«Психодрама – метод, що розкриває істину душі в дії».

американський психолог, психіатр Якоб Леві Морено.

 

«Діяти важливіше, ніж говорити».

американський психолог,

психіатр Якоб Леві Морено.

 

«Психодрама – це процес,

 у якому ви можете досліджувати життя,

 піддаючи себе ризику без страху покарання».

американський психотерапевт,

співзасновниця психодрами

 Зерка Теман Морено

 

21 лютого 2019 року в закладі дошкільної освіти № 71 пройшов семінар-практикум на тему: «Використання елементів психодрами в роботі з дітьми та консультуванні батьків і педагогів» для спеціалістів психологічної служби закладів освіти Святошинського району м. Києва, який провела Совенко Лариса Петрівна, методист НМЦ управління освіти, молоді та спорту Святошинської РДА м. Києва.

У вступному слові Совенко Л.П. підкреслила, що психодрама (психо і драма (дія); синонім – спонтанний театр) – метод групової психотерапії, що полягає в розігруванні учасниками сцен з їхнього життя, у яких відтворюються конфліктні ситуації й створюється можливість вільно відреагувати на них.

Психодрама – це метод відтворення в драматичній дії значущих подій і особистісних проблем свого життя.

Психодрама – один з найефективніших методів групової психотерапії, що базується на театралізації, рольовій грі, драматичному самовираженні особистості, ігровому драматизованому моделюванні власного життя.

За допомогою цього методу можна домогтися особистісного росту, перебороти життєву кризу, засвоювати основні ролі людини, скоригувати життєвий сценарій, знайти вихід з конфлікту, зменшити симптоми й важкі переживання, а також досягти рішення численних життєвих проблем.

З вітальним словом до учасників семінару-практикуму звернулася Ковальчук Любов Володимирівна, директор ЗДО № 71. Вона репрезентувала заклад, поділилася з колегами планами розвитку на майбутнє та відзначила, що для дитини гра є провідним видом діяльності у дошкільному віці та зберігає своє важливе значення і для дорослих, виконуючи ряд функцій: вивільнення енергії, проведення дозвілля, задоволення цікавості, дослідження світу, експериментування у безпечному середовищі. Вона не лише розвиває сенсорні здібності, фізичні навички, а й є засобом удосконалення когнітивних (розумових) навичок.

Невмержицька Наталія Генріхівна, практичний психолог ЗДО № 71 розкрила перед присутніми тему семінару-практикуму: «Використання елементів психодрами в роботі з дітьми та консультуванні батьків і педагогів», окреслила дитячу гру, яка стала основою створення групової психодрами, та психодраму, що була розроблена  тільки для дорослих, але яку почали використовувати у роботі з дітьми.

Розповіла учасникам семінару-практикуму про типові види ігор (моторну гру, гру-пустощі, мовленнєві, сюжетно-рольові, імітаційні ігри, ігри за правилами та ігри–змагання) та сюжетно-рольові ігри, які мають особливе значення, що полягає у розігруванні ролей і ситуацій та включає не лише імітацію, а й фантазування, нові способи та навички взаємодії.

Наталія Невмержицька провела з присутніми практичні заняття з використання елементів психодрами в роботі з колегами і показала, як розв’язати конфлікт із близькими та зняти  переживання, викликані ним, перебороти образу або почуття провини.

Підбиваючи підсумки семінару-практикуму, Совенко Л.П. відзначила, що психодрама може виявитися дуже корисною тим, хто страждає від низької самооцінки, зазнає труднощів у взаєминах з людьми, не може пережити біль втрати або перебороти наслідки психічної травми.

Лариса Петрівна щиро подякувала Ковальчук Любові  Володимирівні за співпрацю у проведені семінару-практикуму, у мудрому керівництві закладом освіти, побажала наснаги в роботі та відзначила високий професіоналізм  Невмержицької  Наталії  Генріхівни, практичного психолога та запропонувала  колезі бути позаштатним  консультантом з питань психодрами.

Усі присутні на семінарі подякували колезі за одержані знання, практичні навички та виявили бажання працювати й удосконалюватися в роботі, використовуючи психодраму.

Джерело:   управління освіти, молоді та спорту.

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux