Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

«Скільки витратив, стільки й оплатив»: Декілька слів про переваги встановлення лічильників води

Опубліковано 15 січня 2014 року о 17:39

Зазвичай, коли мешканцям багатоквартирних будинків уривається терпець оплачувати споживання води за своїх безвідповідальних боржників-сусідів, вони вважають за доцільне встановити у власних квартирах лічильники води. Та й навіщо платити за нормативами, коли, скажімо, конкретно взята сім’я витрачає води в рази менше, ніж їй «наказано»? Крім того, багатьох встановлення лічильника навіть в деякому роді дисциплінує – нарешті замінюються капаючи змішувачі та протікаючи труби. Ось тільки як правильно встановити лічильники води – самому чи за допомогою сантехніка КП «РЕО»? Де їх зареєструвати і як повідомити філію ЄРРЦ про те, що квартира більше не потребує «нормативів споживання», а буде враховувати воду самостійно? Чи можна встановити лічильник самостійно?

Певної і категоричної заборони на прояв подібної самостійності законодавчі акти України не містять. Тому робимо висновок: якщо ви впевнені у власних силах і можливостях, встановлюйте лічильник самостійно. Але й тут слід керуватися здоровим глуздом.

Лічильники повинні бути куплені не на чорному ринку, а у компанії, що має ліцензію. Разом з тим продавець зобов’язаний забезпечити прилади обліку паспортами, в яких будуть вказані їх технічні характеристики, що відповідають метрологічним вимогам. Для встановлення лічильника доведеться перекрити воду у всьому стояку, що зробити самостійно навряд чи вдасться, тому й радимо вам все-таки звернутися до КП «РЕО». Якщо ж вам все ж пощастило власними силами впоратися з поставленим завданням, будь-який прорив труб, викликаний установкою лічильника, лежатиме на вашій совісті, що, власне, означає обов’язок усунути неполадки і відшкодувати можливі збитки затопленим сусідам зі своєї кишені.

Викладене повною мірою свідчить про необхідність звернення до фахівців, які мають відповідну ліцензію. Це й підтверджує п. 9 Постанови КМУ від 21.07.2005 №630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, холодного і гарячого водопостачання і водовідведення». Зокрема, ця норма встановлює: “У квартирі роботи з установки приладів обліку води та теплової енергії (квартирні прилади обліку) проводяться спеціалізованою організацією, виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача”.

Щоб зареєструвати та поставити лічильник на облік спочатку потрібно звернутися у Філію ЄРРЦ, написавши заяву та отримати квитанцію на  опломбування лічильників. Після оплати квитанції бухгалтер філії ЄРРЦ передасть Вашу заяву та квитанцію про сплату до КП «РЕО», після чого Вам назначать день опломбування.

Після опломбування, з актом, який Вам надасть відповідальний працівник КП «РЕО» необхідно звернутися до інженера комунального підприємства та зареєструвати лічильник води.

Ще одним не менш важливим моментом, який необхідно враховувати при встановленні лічильника є те, що згідно п. 10 Постанови №630, оплата послуг за показаннями квартирних приладів обліку провадиться лише у разі здійснення обліку в усіх точках розбору холодної та гарячої води у квартирі незалежно від наявності приладів обліку на вводах у багатоквартирний будинок.

Постанова №630 забороняє як виконавцю, так і споживачеві відмовитися від врахування показань лічильників. При цьому оплата за нормативами споживання при встановлених квартирних приладах, не зараховуючи їх показань, не допускається, за винятком випадків, коли споживач при наявності сумнівів у правильності показань квартирного лічильника за власний рахунок проводить його позачергову перевірку.

У тому випадку, якщо в споживач, згідно із законодавством, має пільги з оплати послуг, у договорі з обслуговуючою організацією робиться відповідна позначка, причому дані про пільгу вносяться у договір між виконавцем та постачальником. При отриманні права на пільги споживач подає виконавцю письмову заяву та документи, що підтверджують пільгу, а оплата послуг з урахуванням пільг нараховується з дати подання цих документів.

У разі встановлення лічильників у квартирі, де проживає пільговик, їх показання діляться пропорційно числу мешканців квартири. Пільги споживачам з оплати послуг надаються на частку, отриману після такого розділу, за фактичними витратами, але не менше норм споживання, визначених законодавством.

Відповідно до п.2 ст.11Закону  України «Про метрологію та метрологічну діяльність» засоби вимірювальної техніки, на які поширюється державний метрологічний нагляд, дозволяється застосовувати лише за умови, якщо вони пройшли перевірку або державну метрологічну атестацію. Для лічильників води міжповірочний інтервал становить 3 або 4 роки залежно від типу лічильника.

Оскільки на сьогодні питання щодо виконавця послуг з періодичної повірки в Святошинському районі залишається неврегульованим, це надає споживачу можливість відповідно до прийнятої цінової політики (повірка лічильників не включена до тарифу квартплати) самостійно визначати виконавця даної послуги за умови проведення попередньої роботи представником КП «РЕО» по розпломбуванню та опломбуванню квартирних лічильників

Втім, якщо у мешканця є сумніви в правильності показань встановленого лічильника, він може звернутися до виконавця з проханням про позапланову перевірку.

У будь-якому випадку, установка лічильників води, незважаючи на деяку, скажімо так, трудомісткість, згодом окупиться, адже оплата отриманих послуг буде проводитись за формулою «Скільки витратив, стільки й оплатив».

 

Джерело: КП «РЕО-4» Святошинського району.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux