Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Запобіганню моральному насильству по відношенню до дитини був присвячений тренінг у Святошинській райдержадміністрації (фото)

Опубліковано 05 вересня 2019 року о 17:19
фото

Сьогодні, 05 вересня, в актовій залі адмінприміщення Святошинської РДА (просп. Перемоги, 97) відбувся правопросвітницький тренінг на тему: «Що таке моральне насильство та як не допустити його по відношенню до дитини». Відповідний цикл заходів підготували спеціалісти Головного територіального управління юстиції у місті Києві в рамках правопросвітницької кампанії «Я МАЮ ПРАВО!» Міністерства юстиції України, що має на меті навчити громадян користуватися своїми правами та захищати їх у разі порушення.

Проблема морального насильства щодо дітей в Україні є досить гострою. Та відкрито говорити про неї стали не так давно. Тому тема сьогоднішнього тренінгу, що проводився для завучів закладів середньої освіти та завідувачів закладів дошкільної освіти, завучів з навчально-виховної роботи закладів професійної (професійно-технічної) освіти, була дуже цікавою та актуальною.

Метою зазначеного циклу тренінгів його організатори визначили формування у населення знань та навичок щодо уникнення ризиків використання психологічного насильства у вихованні дітей, інформування батьків про юридичну відповідальність за застосування насильства в сім’ї відповідно до чинного законодавства України, а також формування та покращення навичок праці педагогічного складу закладів освіти з дітьми, які зазнали психологічного насильства.

З новаціями в законодавстві України щодо протидії застосуванню насильства в дитячих колективах присутніх ознайомила старший інспектор з особливих доручень відділу зв’язків з громадськістю Управління патрульної поліції в місті Києві Департаменту патрульної поліції старший лейтенант поліції Надія Ситник. Вона зазначила, що особливо важливим і необхідним є розуміння юридичної складової в зазначеній тематиці тренінгу, роз’яснила всі нюанси та новації законодавства в цьому напрямі.

Отже, за визначенням Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», психологічне насильство – це форма насильства, що включає словесні образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, інші діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, якщо такі дії або бездіяльність викликали у постраждалої особи побоювання за свою безпеку, спричинили емоційну невпевненість, нездатність захистити себе. До психологічного насильства належать: словесні образи або погрози, переслідування, приниження, діяння, спрямовані на обмеження волевиявлення особи, знищення, пошкодження, псування або приховування особистих речей та предметів, використання так званих привілеїв дорослих тощо.

Важливою складовою запобігання психологічному насильству по відношенню до дитини є визначення психологічних критеріїв цього явища. З ними ознайомила учасників тренінгу психолог, представник громадської організації «Карітас Київ» Дар’я Сапегіна.

Вона розкрила поняття «булінг». Булінг – це загальний термін, яким означають систематичні переслідування з образами, цькуванням, упереджене ставлення в навчальному закладі, сюди ж відносять ізоляцію, ігнорування дитини в колективі, нескінченні зауваження, необ’єктивне оцінювання, упереджене ставлення по відношенню до дитини. Коуч визначила поняття та характерні критерії жертви: фізичні відмінності, особливості поведінки, особливості зовнішності, погані соціальні навички, страх, відсутність досвіду перебування в дитячому колективі, хворобливість, труднощі в навчання тощо. А також розповіла про наслідки насильства по відношенню до дитини. Це зниження самооцінки, уникання в подальшому відносин з іншими людьми, запуск «програми невдахи», невротичні розлади, депресія, порушення сну, апетиту, деформація у визначенні ідентичності, відчуття безнадії, безвиході, врешті, думки про суїцид. Психолог дала поради щодо спілкування з дітьми для уникнення формування в них типу жертви, наголосила, що психологічне, емоційне насилля гальмує розвиток потенційних здібностей дитини.

У цілому, тренінг викликав неабиякий інтерес у присутніх, і не тільки у професійному сенсі, а й у загальнолюдському.

Кожного з нас, дорослих, оточують діти – маленькі громадяни України, що тільки стоять на шляху формування як особистостей. Тож, наша громадянська відповідальність і полягає в тому, щоб забезпечити їм усі умови для цього повноцінного, різнобічного становлення.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux