КМДА Київська міська державна адміністрація


8 липня 2020

Від спалаху поліомієліту в Україні, про який попереджає Європейська регіональна комісія із сертифікації ліквідації поліомієліту, врятує лише вакцинація – Валентина Гінзбург

Від спалаху поліомієліту в Україні, про який попереджає Європейська регіональна комісія із сертифікації ліквідації поліомієліту, врятує лише вакцинація – Валентина Гінзбург

Україна у зоні високого ризику спалаху поліомієліту. Таких висновків дійшла Європейська регіональна комісія із сертифікації ліквідації поліомієліту (РКС). За її даними, за 5 місяців 2020 року лише 30% дітей першого року життя, які потребують обов’язкових щеплень, отримали всі три дози вакцини для профілактики поліомієліту.

«Нагадаю, що для стійкого колективного імунітету рівень вакцинації має досягати позначки 95%. За таких показників у вакцинокерованих інфекційних хвороб просто не залишається шансів», – зауважила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург.

Вона зазначила, що статистика у місті Києві загалом підтверджує дані Європейської регіональної комісії із сертифікації ліквідації поліомієліту. Так, середній показник вакцинації серед дітей до року складає 41,3%, до 18 місяців – 38,7%, 6 років – 30,8%, 14 років – 29,7%.

«Щодо ситуації у столиці, краще за все наразі йдуть справи з вакцинацією від поліомієліту у Дніпровському районі м. Києва. А ось задніх пасуть Печерський, Голосіївський та Шевченківський», – розповіла директорка Департаменту.

Також Валентина Гінзбург повідомила, що загальний рівень охоплення вакцинацією в столиці складає в середньому 30,7%. Серед найкращих – знову Дніпровський район, а найнижчі показники в Солом’янському, Шевченківському та Подільському районах.

«Я вкотре звертаюся, у першу чергу, до батьків. Не грайтеся долею своєї дитини. Повірте медикам: вакцинація – єдиний дієвий спосіб вберегтися від багатьох небезпечних інфекційних захворювань. Причому – вакцинація вчасна. Адже коли дитина тяжко захворіє або, не дай Боже, помиратиме на ваших очах від ускладнень хвороби – щось робити буде вже запізно», – наголосила Валентина Гінзбург.

Директорка Департаменту охорони здоров’я зауважила, що літо – чудова можливість звернутися до педіатра або сімейного лікаря, щоб проконсультуватися, чи всі щеплення наявні, чи всі зроблені за календарем.

«Не чекайте початку осені, коли за різноманітними довідками до амбулаторій потягнуться черги відвідувачів. Зателефонуйте лікарю, з яким підписано декларацію. У разі, якщо час робити планове щеплення або необхідно наздогнати згаяне – він призначить час візиту, огляне та відправить на вакцинацію. Усе відбуватиметься з дотриманням необхідних правил безпеки та обмежувальних карантинних заходів. А ваша дитина отримає найнадійніший захист від поліомієліту, кору, паротиту, дифтерії та багатьох інших недуг», – підсумувала вона.

Довідково.

За даними Центру громадського здоров’я України, поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше – через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

У 2019 році в Україні було вакциновано понад 78% дітей до року. Такий же показник серед дітей віком до 18 місяців. Серед дітей 6 років охоплення становило трохи більше 80%. Також понад 80% дітей було вакциновано і у віковій групі 14 років.

Поліомієліт характеризується ураженням центральної нервової системи та виникненням паралічу, що може призвести до смерті.

Поліомієліт неможливо вилікувати. Близько 5% хворих помирають. Здебільшого – через порушення дихання під час паралічу дихальної мускулатури.

В одного із 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності.

Інші небезпечні ускладнення поліомієліту: пневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади із кровотечою, виразками, кишковою непрохідністю.

Вакцинація – єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту. Шістьох доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя. В Україні є ефективні вакцини в достатній кількості, закуплені за кошти державного бюджету.

Вакцини є безкоштовними для дітей. Навіть якщо дитина пропустила щеплення за календарем, вона може надолужити його безоплатно.

Дуже важливо забезпечити вакцинацію дітей з хронічними захворюваннями, оскільки вони більш вразливі до інфекцій.

Протипоказання до щеплення може визначити лише лікар.

Джерело: КМДА.



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.