Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

З історії створення храмового комплексу Свят. Феодосія Чернігівського

Опубліковано 22 вересня 2020 року о 13:58
фото

У 1986 році, відразу після Чорнобильської аварії, житловий масив «Біличі» почав активно забудовуватися і заселятися. Сюди прибуло дуже багато переселенців з м. Прип’яті та м. Чорнобиля. З часом ліквідатори, члени їх сімей та учасники громадських Чорнобильських організацій звернулися в державну районну адміністрацію з проханням вшанувати пам'ять загиблих Чорнобильців.

У 1994 році на перетині проспекту Перемоги і вулиці Чорнобильської був встановлений пам'ятник «І Мертвим, і Живим, і Ненарожденим». Освятив його Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Володимир (1935-2014р.). З тих пір щороку 26 квітня на традиційному мітингу пам'яті почала звучати молитва про тих, хто віддав свої життя, борючись з наслідками катастрофи. Тоді ж зародилася ідея побудувати меморіальну каплицю. У 1998 році єпископ Переяслав-Хмельницький Іоанн (Сіопко), у той час вікарій Київської митрополії, нині митрополит Херсонський і Таврійський, освятив і благословив встановлення хреста на місці запланованого будівництва. Майбутньому храму вирішили дати ім'я на честь святителя Феодосія Чернігівського, який вважається заступником і покровителем ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС.

20 жовтня 2000 року з благословення Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Володимира, була створена і зареєстрована релігійна громада УПЦ храму святителя Феодосія Чернігівського в Ленінградському, нині Святошинському, районі м. Києва. Головою парафіяльної ради обрано протоієрея Олександра Білокура, який очолив підготовку до проектування і будівництва храму.

На початку планувалося будівництво невеликої каплиці 3х3 м, далі майбутній храм проектувався і розширювався 5х5, 7х7, 9х9 і т.д. Кінцевим варіантом, з благословення митрополита Володимира, став храм розмірами 16х13 м. Автор проекту - архітектор Коробка В.Л. 25 квітня 2001 року, напередодні 15-ї річниці аварії на ЧАЕС, було освячено й закладено наріжний камінь у фундамент храму. У той час, коли храм ще будувався, здійснювалися богослужіння, молебні, читання акафістів, обідниці, а також Таїнства Хрещення, Сповіді, Вінчання та Єлеосвячення (соборування). Ці богослужіння під час будівництва здійснювалися в цокольному поверсі храму.

Зараз храм є двоповерховим. На першому, цокольному, поверсі розташовано приміщення для звершення Таїнства Хрещення, де знаходяться баптистерій (басейн для хрещення дорослих) та купіль для хрещення немовлят. Також тут розташовані кімната для відпочинку священиків, ризниця, бухгалтерія, пекарня для виготовлення просфор, комора для зберігання свічок та інші господарські і підсобні приміщення.

Перша літургія була звершена у храмі 22 вересня 2002 р., її очолив благочинний протоієрей Василій Заєв у співслужінні з духовенством храму і західного благочиння м. Києва. Також ним був здійснений чин малого освячення церкви та престолу. Указом митрополита Київського і всієї України Володимира отця Олександра Білокура було призначено настоятелем храму.

У храмі одночасно можуть перебувати і молитися до 200 осіб, хоча в недільні і святкові дні місця для всіх не вистачає.

З часом, отримавши другий антимінс, у храмі почали здійснювати дві літургії в недільні та святкові дні, використовуючи приставний престол. З 2008 року богослужіння в храмі почали звершуватись кожного дня.

Серед прихожан храму 20 років тому було багато чорнобильців: ліквідаторів, інвалідів, вдів і членів їх сімей. Вони склали першу церковну громаду. Враховуючи це, а також розташування храму на вулиці Чорнобильській, поруч с пам’ятником жертвам Чорнобильської аварії, храм Свят. Феодосія Чернігівського неофіційно також називають «Чорнобильським».

У 2006 році до 20-ої річниці аварії на ЧАЕС було почато будівництво дзвіниці, що завершилося у 2009 році підйомом купола і встановленням на ньому хреста. Південна стіна дзвіниці  являє собою відкритий іконостас меморіального комплексу пам’яті пожежним, ліквідаторам та жертвам Чорнобильської аварії. Центром іконостасу є велика ікона «Чорнобильський Спас». Крім того, тут розташовано 12 ростових ікон святих, які прославилися на Київській землі. У 2017 році у східній частині церковного двору був споруджений літній вівтар. Починаючи зі свята Пасхи і закінчуючи храмовим святом - днем пам'яті святителя Феодосія Чернігівського, недільні та святкові богослужіння проходять під відкритим небом.

Будівля дзвіниці з її примиреннями слугує для занять недільної школи, у 5 класах якої займаються діти від 4 до 18 років. Окрім вивчення Священного Писання і Закону Божого тут проходять заняття в гуртках: гончарному, хоровому, вокальному, столярному і кулінарному, а також збирається громадська група з реабілітації та боротьби з алкоголізмом і іншими видами шкідливих залежностей. Крім того, у недільні та святкові дні у дзвіниці працює благодійне кафе, у якому всім бажаючим пропонуються чай, кава, бутерброди та різноманітна випічка власного виробництва. У дні великих свят влаштовуються благодійні обіди для прихожан пенсійного віку. Щотижня старанням та працею церковного сестринства випікаються пиріжки, булочки, ватрушки тощо, які доставляються у ветеранські організації нашого району для людей старшого віку, інвалідів та одиноких.

 Джерело: храм  Свят. Феодосія Чернігівського. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux