Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

«Їх покликав Афган». 18 лютого в ліцеї «ЕКО»№198 відбувся урочистий захід, присвячений 25-річчю виведення радянських військ з Афганістану та Дню захисника Вітчизни (фото)

Опубліковано 18 лютого 2014 року о 17:37
фото

Нам не прикрити рани орденами

І квітами – жахливої труни,

Гріхом найтяжчим нависа над нами

Свинцева тайна «хитрої» війни.

 

«Є така професія – захищати Вітчизну»- ця фраза із відомого кінофільму стала «золотим» крилатим висловом. Захист Вітчизни - це священний обов’язок кожного громадянина, який в ній проживає. І захищати її можна по –різному: в жорстоких боях за рідну землю, відбудовуючи народне господарство в післявоєнні роки, трудитися на її благо і робити все можливе, щоб діти, онуки і правнуки жили в мирі і спокої.

2014 рік – рік визначних та пам’ятних дат. 15 лютого 2014 року виповнилося 25 років з дня завершення військової операції радянської армії в Афганістані, 2014 рік указом Президента України оголошений Роком учасників бойових дій на територіях інших держав, у 2014 році ми відзначатимемо 70-ту річницю визволення України від фашистських загарбників та 70- у річницю Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років.

18 лютого 2014 року в ліцеї «ЕКО»№198 (вулиця Тулузи, 6) відбувся святковий концерт, присвячений всім, кому у різні часи довелося захищати мир та спокій своєї Батьківщини.

Радо зустрів почесних гостей заходу директор ліцею Недбайло Олександр Борисович.

Щоб привітати афганців зі святом до ліцею завітали голова Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Юрій Бондар, військовий комісар Святошинського району, полковник Вадим Федорович Ліхтін, заступник голови Спілки воїнів-афганців Святошинського району, голова наглядової ради ВАТ «Торговельний комплекс «Борщагівський» та голова піклувальної ради закладу Богдан Колодій, матері колишніх учнів ліцею – загиблих героїв афганської війни.

Поважні чоловіки з хлопчачим вогником в очах, шановані, заслужені люди, які наполегливою працею у різних сферах, активною громадською діяльністю примножують славні традиції району. Обійми, квіти, піднесений настрій. Організатори заходу постарались засвідчити повагу всім воїнам, які виконували свій інтернаціональний обов'язок в багатьох воєнних діях, які і зараз, змінивши військову форму на цивільний одяг беруть активну участь у громадському житті Святошинського району, особливо у проведенні патріотичних заходів у навчальних закладах.

В Святошині високо цінують мужність, бойові та трудові здобутки учасників бойових дій на території інших держав, життєвий досвід та професіоналізм яких стають прикладом для нових поколінь захисників Вітчизни, тому районна влада приділяє максимальну увагу питанням соціального захисту та підтримки ветеранів війни, а також посилює роботу з патріотичного виховання підростаючого покоління.

На початку святкового заходу гості ліцею мали змогу відвідати шкільний краєзнавчий «Музей історії ліцею «ЕКО» № 198», створений у 2000 році до 30-річчя закладу, та ознайомитися з експозиціями, присвяченими історії Святошинського району та історії ліцею.

З особливим хвилюванням та щемом у серці зупинились гості перед музейним стендом «Час покликав нас», адже він нагадує сьогоднішнім хлопчакам про колишніх учнів школи, які загинули в Афганістані. Саме їм – кавалерам ордену Червоної Зірки нагородженим «Посмертно» на подвір’ї ліцею стоїть гранітний пам’ятник, до якого щороку приходять їх рідні та близькі люди. Це своєрідний ритуал пам’яті посивілих батьків, що втратили своїх синів. Це підтвердження того, що у війни немає переможців, війна – це зло і крах.

Лейтенант Олександр Глухов – заступник командира роти технічної частини, перебував в Афганістані з грудня 1979 по січень 1980 року, а 30 січня 1980 року колона автомашин із пальним та боєприпасами, яку супроводжував Олександр, потрапила під ворожий обстріл. У результаті вибуху одного з бензовозів він загинув. Нагороджений орденом Червоної Зірки «Посмертно».

Рядовий Олександр Малінніков – кулеметник повітряно-десантної роти, що служив в Афганістані з травня по липень 1980 року. 1 липня 1980 року під час розвідки, коли група потрапила у засаду, він залишився прикривати відхід товаришів, був тяжко поранений, помер на шляху до госпіталю. Нагороджений орденом Червоної Зірки «Посмертно».

Рядовий Віктор Котович –оператор – топогеодезист, що служив в Афганістані з 1983 по 1985 роки, брав участь у 7 бойових операціях. Загинув у ході бою, надаючи допомогу пораненому товаришеві. Нагороджений орденом Червоної Зірки «Посмертно».

Сержант Тарас Шахмат – командир відділення, служив в Афганістані з 1985 по 1987 роки за власним бажанням. Брав участь у бойових виходах провінції Кандагар. 10 січня 1987 року після виконання  завдання, рятуючи товаришів з палаючого вертольоту – загинув. Нагороджений орденом Червоної Зірки «Посмертно».

Учні ліцею поклали квіти до обеліску колишніх випускників закладу – воїнів Афганців та вшанували їх пам'ять хвилиною мовчання.

А пізніше гості заходу мали змогу переглянути літературно-музичну композицію, присвячену 25-річчю виведення військ з Афганістану, фрагменти відеофільму про Афганістан.

З переповненими любов’ю, ніжністю і вдячністю серцями вітали ліцеїсти ветеранів афганської війни. Не залишили байдужими жодного з присутніх глибоко продумані художні номери у виконанні учнів ліцею. Мужні чоловіки, зі сльозами на очах аплодували дітям за подаровані хвилини хвилюючих і водночас трагічних спогадів про тих, хто пройшов шляхами війни, хто пішов у безсмертя і тих, хто сьогодні живе серед нас, залишаючись захисниками в найширшому розумінні цього слова.

Учасники зустрічі розповіли ліцеїстам не лише про бойові дії на території інших держав, а й про власне розуміння таких понять, як обов’язок перед Батьківщиною, бойове побратимство, подвиг і героїзм, а також про те, як війна вплинула на їх подальшу долю.

«У всі часи захищати рідну землю було справою честі мужніх людей, патріотів своєї держави, святим обов'язком кожного громадянина. У нашій пам'яті зберігаються усі подвиги багатьох поколінь воїнів-захисників, їх безмежна відданість і любов до рідної Вітчизни, мужність і героїзм. У ці дні ми віддаємо шану тим, хто за покликом долі взяв на себе нелегку працю – бути захисником Вітчизни. Ми схиляємо голови перед ветеранами Великої Вітчизняної війни, з великою повагою згадуємо усіх, хто мужньо виконував свій інтернаціональний обов’язок, про тих, хто сьогодні у військовій формі несе непросту, але почесну й відповідальну службу, захищаючи наше мирне життя. Ми з вами виросли з цим святом, вчилися на прикладі мужності та хоробрості справжніх героїв історичних подій. Адже в усі часи захищати рідну землю було справою честі патріотів, святим обов’язком кожного громадянина. І хоч змінилися політичні устрої, однак День захисника Вітчизни, як і колись, асоціюється з стійкістю людського характеру, силою духу та відданістю Вітчизні», - звернувся у промові до присутніх очільник Святошинського району Юрій Бондар.

Він наголосив на тому, що реалізація в районі завдань Президента України щодо вшанування та державної підтримки ветеранів війни, нинішніх захисників Вітчизни, а також патріотичного виховання підростаючого покоління є пріоритетними завданнями, і в жодному випадку влада не буде підходити до їх вирішення формально.

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux