Правильне харчування - основа здоров’я й інтелектуального розвитку школярів
Сумні рядки статистики свідчать: до кінця навчання в школі більшість дітей мають 2-3 хронічні хвороби, які зумовлені неправильним харчуванням. І це не випадково. Адже суворого контролю за дотриманням режиму (як це було, наприклад, у дитсадку ) вже немає. Тепер діти відчули смак «свободи» і можуть досхочу поїсти чи попити будь-чого (чіпсів, сухариків, газованих напоїв тощо), що дуже шкідливо. Батьки іноді не знають, чим нагодувати молодшого чи старшого школяра вранці, аби він краще сприймав матеріал на уроках, які страви запропонувати на обід чи вечерю, які вітаміни потрібні організму дитини для нормального розвитку і звідки їх отримати. Щоб діти гарно навчалися і були міцними та здоровими, батьки мають знати важливі правила кулінарії школярів.
Гарячі страви зранку і легка їжа – увечері
Життя дитини помітно змінюється вже тоді, коли вона йде до першого класу (новий режим дня, нове фізичне та розумове навантаження). Якщо ви з перших днів навчання правильно організуєте харчування малюка, ви допоможете йому легше адаптуватися до шкільного процесу і закладете основи здоров’я на подальші роки. Як цього досягти? Завжди прагніть виробити в школяра звичку їсти в один і той самий час (тоді органи травлення будуть готові до прийому їжі й організм повніше буде її засвоювати). На сніданок обов’язково дайте гарячу страву з крупів (вівсянку, гречану, рисову каші), або з м’якого сиру (сирники, ліниві вареники), яйця (омлет, яєчня, відварене яйце), м’ясну (відварне або тушковане м'ясо, парові котлети). Як пиття - молоко, чай з трав (ромашки, м’яти). Добре доповнення – свіжі овочі або фрукти (морква, буряки, яблука). Таке меню посилить роботу мозку, серця і буде джерелом енергії.
Важливо, щоб дитина після другого уроку в школі отримувала ще один сніданок (молоко чи сік, булочка, печиво, тощо), тоді вона менше втомлюється і краще сприйматиме шкільну науку. Із собою дайте школяреві яблуко (містить вітаміни), печиво (вуглеводи), пиріжок з овочевою начинкою, бутерброд з твердим сиром (джерело кальцію), відвареним м’ясом чи рибою (білок, що містить в них потрібен для росту).
На обід дайте побільше овочів (сирих або у вигляді салатів), щоб запрацював кишечник і «звільнився» від зайвого (адже дитина через намагання всюди встигнути могла «пропустити» в школі момент, коли їй хотілось в туалет). Також запропонуйте гарячу першу страву (не надто об’ємну , щоб були сили впоратися з другою), на друге – м’ясну або рибну страву з гарніром (картопля, макаронні вироби). На солодке - фруктовий сік чи свіжі фрукти, компоти з сухофруктів. Дитячій організм має відновитися після уроків і зарядитися енергією до вечора ( адже потрібно накопичити сили, аби виконувати домашні завдання, йти на додаткові курси тощо).
Вечеря має бути легкою молочно–круп’яні, овочеві, яєчні страви, з м’якого сиру), щоб органи травлення могли відпочити коли шлунок не перевантажений їжею, що довго засвоюється ( наприклад, білковою, до речі страви з м’яса збуджують нервову систему), тоді й сон буде міцнішим і здоровішим. Фрукти й овочі на вечерю поповнять організм вітамінами.
Якомога рідше купуйте дітям газовані напої (вони подразнюють слизову оболонку шлунку й кишечник). Семи – дев’ятирічні школярі мають щодня вживати м’який або твердий сир, кисломолочні продукти, бо це - джерело кальцію (адже саме в цей час з’являються постійні зуби, яким кальцій надзвичайно потрібен).
Джерело: Управління охорони здоров’я. Завідувач амбулаторії № 11 КНП «ЦПМСД» № 1 Л.О. Клименко