Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Про епідемічну ситуацію з гострих кишкових інфекцій в державі за січень 2015 року

Опубліковано 10 лютого 2015 року о 16:22
фото

За даними Держсанепідслужби України з початку 2015 року в 8 регіонах України зареєстровано 10 спалахів гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 238 осіб, з них 167 дітей (у минулому році в січні  в результаті 3 спалахів захворіло 22 особи).

За результатами епідеміологічних розслідувань встановлено, що причиною двох спалахів, один з яких  зареєстровано в мікрорайоні Бортничі м. Києва, стало забруднення питної води стічними водами внаслідок утримання в незадовільному стані локальних водогонів. Виникненню чотирьох спалахів у дошкільних навчальних закладах та чотирьох у побуті, сприяли порушення вимог санітарного законодавства при організації харчування та недотримання правил гігієни.

Для встановлення джерела збудника інфекції та факторів передачі, лабораторіями Держсанепідслужби проведено дослідження понад 1000 зразків води, харчових продуктів, готових страв, гігієнічних змивів, в результаті яких у 6 спалахах етіологічним чинником було підтверджено ротавірусну інфекцію, в 2 – сальмонельоз і ще в 2 - вірусний гепатит А. Вірусологічно та бактеріологічно обстежено 940 осіб.

Під час епідеміологічних розслідувань було виявлено та охоплено медичними спостереженнями близько 2 тис. осіб, які контактували з хворими і мали ризик інфікування, з них 272 декретованих контингентів.

У Святошинському районі м.Києва за січень 2015 р. зареєстровано 36 спорадичних випадків гострих кишкових інфекцій, в тому числі у 18 дітей, проти 44 випадків за аналогічний період минулого року (зниження на 18,5 %).

Факторами передачі,що викликали захворювання, передбачувано стали харчові продукти:

  • у 41,8 % - молоко і кисло-молочні продукти;
  • у 34,5 % - кулінарні вироби;
  • у 10,9 % - ковбасні вироби;
  • у 12,8 % - інші харчові продукти (яйця,овочі,фрукти,кондитерські вироби).

У більшості випадків харчові продукти були придбані на ринках, в т.ч. стихійних, або зберігались без дотримання належних умов (температура,товарне сусідство,упакування  тощо).

Внаслідок оперативного запровадження ефективних протиепідемічних та профілактичних заходів попереджено поширення інфекції за межі епідемічних осередків та виникнення нових випадків.

 

Джерело: лікар-епідеміолог санепідслужби Святошинського району – Г.П.Кішенець


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux