Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Увага! Куріння у громадських місцях заборонено!

Опубліковано 27 листопада 2014 року о 12:18
фото

16 грудня 2012 року набув чинності Закон України №4844 про повну заборону куріння в громадських та на робочих місцях, включаючи приміщення закладів ресторанного господарства.

За Законом заборонено куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у приміщеннях закладів ресторанного господарства; у приміщеннях та на території навчальних закладів, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту, закладів охорони здоров’я, у приміщеннях об‘єктів культурного призначення та органів державної влади і місцевого самоврядування, інших державних установ; на стаціонарно обладнаних зупинках транспортних засобів. Відводити місця для куріння в цих місцях заборонено.

Штрафи за порушення для підприємців (фізичних та юридичних осіб) складають від 1000 грн. до 10 000 грн., а для фізичних осіб-курців - від 51 до 175 грн.

Закон є ефективним інструментом захисту населення від негативного впливу тютюнового диму. Головна мета закону - знизити рівень захворюваності від хвороб, спричинених тютюнокурінням (рак легенів, інфаркти, інсульти, бронхіти), сприяти створенню умов для більш здорового перебування у приміщеннях як курців, так і некурців.

Сприяє реалізації закону щодо обмеження куріння у громадських місцях Державна інспекція з питань захисту прав споживачів України. Разом із громадськими організаціями інспекція контролює виконання закону, оскільки у неї для цього є як повноваження, так і ресурси.

За даними ВООЗ, від викликаних пасивним курінням хвороб, у світі щорічно помирає 600 тисяч некурців, які вимушені дихати тютюновим димом. Щороку від тютюнового диму помирає понад 100 тис. українців, з них більш як 10 % – пасивні курці. Адже тютюновий дим, за даними ВООЗ, містить більше 4000 хімічних речовин, не менш 250 з яких є шкідливими, а більше 50 з них канцерогенні (для прикладу, ДДТ, ацетон, аміак, кадмій, миш’як). Пасивне куріння є причиною бронхітів, пневмонії, приступів астми, інфекцій середнього вуха, синдрому раптової смерті немовлят, серцево-судинних та неврологічних ускладнень тощо.

Захист людей від тютюнового диму - це одна з шести стратегій, які застосовує ВООЗ, щоб побороти поширеність куріння в світі. Україна - одна з країн, яка ратифікувала Рамкову Конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну і має виконувати міжнародні зобов’язання. Відповідно до статті 8 РКБТ країни повинні «захистити своїх громадян від впливу тютюнового диму на робочих місцях, у громадських приміщеннях і транспорті».

Незважаючи на певне зростання тривалості життя в Україні, висока смертність через неінфекційні захворювання, спричинені тютюнокурінням, посилює демографічну кризу. Тому звільнення робочих та громадських місць від куріння в Україні сприятиме виходу із демографічної кризи та поліпшить здоров’я нації.

Вільні від тютюнового диму кафе, бари і ресторани - це виконання Україною міжнародних зобов’язань, а також крок до цивілізованого суспільства.

Шановна громадо, даний закон буде дієвим лише за умови, коли кожен із нас активно захищатиме свої права на бездимне середовище і здоров’я. Якщо вас обкурюють, а значить – труять сигаретним димом, ви не маєте терпіти або ж чекати, доки хтось інший відстоюватиме ваше право на чисте повітря. Закон на вашому боці. Тож, якщо курять поряд з Вами, наприклад на зупинці громадського транспорту або у пішохідному переході, чемно попросіть людину не курити поряд та відійти в бік. Закликаємо всіх вас активно відстоювати своє право на простір без тютюнового диму.

Довідка:

Нікотин - основна речовина тютюнового диму, яка порушує нормальну роботу головного мозку курця. Він викликає таку ж саму залежність, як і «важкі» наркотики – героїн та кокаїн.

В столиці щороку від захворювань, викликаних курінням помирають понад 6000 осіб. Це близько 20% від загальної смертності серед мешканців міста.

Незважаючи на певне зростання тривалості життя в Україні, висока смертність через захворювання, спричинені тютюнокурінням, посилює демографічну кризу. Тому звільнення робочих та громадських місць від куріння не лише поліпшить здоров’я нації, а й сприятиме виходу із демографічної кризи.

За даними ВООЗ, від викликаних пасивним курінням хвороб, у світі щорічно помирає 600 тисяч некурців, які вимушені дихати тютюновим димом. Щороку від тютюнового диму йдуть з життя понад 100 тис. українців. Більш як 10 % з них – «пасивні курці».

 

Джерело: відділ з питань внутрішньої політики, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux