Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

110-річчю від дня народження командира Київського партизанського з'єднання Хитриченка Івана Олександровича присвячується… (фото)

Опубліковано 04 листопада 2013 року о 15:12

Напередодні 69-річниці визволення України та 70-річниці визволення міста-героя Києва від фашистсько-німецьких загарбників, готуючись до 70-ї річниці Великої Перемоги у 2015 році, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Павлович Попов видав розпорядження «Про відзначення 110-річчя від дня народження Хитриченка Івана Олександровича, командира Київського партизанського з'єднання на державному рівні 25 жовтня 2013 року».

Тож 25 жовтня 2013 року біля підніжжя пам’ятника командиру Київського партизанського з'єднання Івану Олександровичу Хитриченку зібралися підпільники та партизани з усіх районів міста Києва, представники Київської міської державної адміністрації, голова комісії колишніх підпільників та партизан України при Верховній Раді України В.Ф. Римар, заступники голови комісії колишніх підпільників та партизан України при Верховній Раді України Гоман В.А. та Кубик В.С., члени комісії Олександрович В.П., Русак А.В., Кравчук Д.А., голова Київської міської організації підлітків і партизан Своранчук М.В., заступник голови Київської міської організації підлітків і партизан Олещук Є.П., члени делегацій з Житомира, Радомишля, сіл: Веприн, Кримок, Вирва, станції Ірша, члени родини героя, а також пошуковий загін ЦТДЮ Святошинського району м. Києва та пошуковці ЗНЗ № 13 імені Івана Хитриченка.

Урочисті вінки квітів від голови Київської міської державної адміністрації, голови Радошильської державної адміністрації, керівництва Житомирської області та села Веприн, в якому народився Іван Олександрович, заквітчали підніжжя монументу.

Хвилиною мовчання вшанували присутні пам'ять партизанського командира та поділились теплими спогадами про Івана Олександровича.

Теплими словами згадали І.О. Хитриченка колишній розвідник Київського партизанського з'єднання, підпільник Лещенко Ф.П., який весь повоєнний період бореться за увіковічення імені героя; Заслужений діяч науки і техніки України, доктор історичних наук, професор, академік Король В.Ю., який у підручнику «Історія України для студентів вищих навчальних закладів» та своїх статтях «Героїзм і трагедія» описує весь життєвий шлях І. Хитриченка та показує тяжку долю командира з'єднання.

Голова Комісії колишніх підпільників і партизан при Верховній Раді України Римар В.Ф. у своєму виступі зробив наголос на те, що Іван Олександрович Хитриченко заслуговує нагороди «Герой України» - посмертно.

Заступник Голови Радомишльської держадміністрації Наливайко К.О. повідомив присутніх про те, що на батьківщині Івана Олександровича, в його рідному селі Веприн, відкрито пам’ятник, біля якого завжди свіжі квіти.

Зі зворушливими словами звернувся до присутніх Русак А.В. – доктор історичних наук, професор, генерал-лейтенант, юний партизан, голова міського та обласного клубу «Пошук», який протягом 2012-13 років досліджував документальні матеріали про Івана Олександровича в архівах СБУ та КГБ (Москва), результатом чого стала його книга «Поліські билини».

Покладанням квітів до могили І. Хитриченка вшанували пам’ять про героя-підпільника його вдячні нащадки – члени історико - краєзнавчого музею «Пам'ять» Центру творчості дітей та юнацтва Святошинського району міста Києва та учні ЗНЗ № 13 імені Івана Хитриченка.

 

Джерело: Центр творчості дітей та юнацтва Святошинського району міста Києва


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux