Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

14 листопада – Всесвітній день діабету

Опубліковано 14 листопада 2019 року о 10:46
фото

Діабет – це хронічне (довготривале) захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.  Хвороба й досі залишається однією з найбільш актуальних медико-соціальних проблем суспільства та  є однією з провідних причин передчасної захворюваності і смертності, оскільки часто призводить до ампутації кінцівок, втрати зору, ниркової недостатності і провокує серцево-судинні захворювання.

У результаті неконтрольованого діабету виникає гіперглікемія (підвищення рівня глюкози в сироватці крові), що призводить до ураження багатьох систем організму, особливо нервів та кровоносних судин.

Основні симптоми:

  • надмірне сечовиділення
  • спрага
  • постійне відчуття голоду
  • втрата ваги
  • стомленість
  • погіршення зору

Розрізняють декілька типів діабету:

Діабет І типу (інсулінозалежний)– характеризується недостатнім виробленням інсуліну. Причини виникнення недостатньо вивчені, тому запобігти захворюванню практично неможливо.

Діабет ІІ типу (інсулінонезалежний) – виникає через нечутливість органів та  тканин  організму до інсуліну та неефективне використання інсуліну організмом. Більшість випадків діабету цього типу пов’язані з надлишком ваги та браком фізичної активності.

Більше 400 мільйонів людей живуть з діабетом по всьому світу та прогнозується, що поширеність продовжуватиме зростати.  Майже 3% первинної інвалідності дорослого населення в України є наслідком  захворювання на діабет.

Своєчасне виявлення діабету та його ускладнень дозволяє запобігти тяжким наслідкам. Міжнародна федерація діабету (IDF) підрахувала, що в усьому світі 193 млн людей або близько половини всіх дорослих, що зараз живуть з діабетом, не знають, що він у них є. Більшість із цих випадків є діабетом ІІ типу.

Профілактика діабету ІІ типу полягає у простих заходах з підтримання здорового способу життя:

  • досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її;
  • бути фізично активним та приділяти не менше 150 хвилин на тиждень регулярній фізичній  активності;
  • дотримуватись здорового харчування та зменшувати кількість цукру та насичених жирів
  • утримуватись від тютюнокуріння та зловживання алкоголем.

Лікування

Людям із цукровим діабетом І типу потрібна щоденна інсулінотерапія, регулярний контроль глюкози у крові та здорова дієта і здоровий спосіб життя, щоб ефективно управляти своїм станом і затримати або уникнути багатьох ускладнень, які зумовлює діабет.

Наріжним каменем лікування діабету ІІ типу є здорова дієта, збільшення фізичної активності та підтримання здорової ваги тіла. Для контролю рівня глюкози у крові також часто призначають пероральні цукрознижуючі препарати та інсулін.

Діабет є хронічним прогресуючим захворюванням, але люди з діабетом можуть прожити довге життя завдяки вчасно розпочатому лікуванню.

Лікування передбачає не лише регулювання глюкози у крові, але й контроль факторів ризику розвитку ускладнень, таких як високий артеріальний тиск та високий рівень холестерину. Ними можна управляти за допомогою здорової дієти, регулярних фізичних навантажень та правильного використання ліків.

 

ЯК ХАРЧУВАТИСЯ, ЩОБ ЗАХИСТИТИСЬ ВІД ДІАБЕТУ ІІ типу?

 

  • Обирайте воду, каву або чай замість соку, содової та інших, особливо промислових, напоїв з вмістом цукру;
  • щонайменше тричі протягом дня споживайте овочі (включаючи зеленолистові);
  • тричі на день вживайте свіжі фрукти (1  порція = 1  вид фруктів);
  • замінюйте горіхами або  фруктами перекуси;
  • обмежте максимальну кількість алкоголю двома стандартними порціями на  день;
  • обирайте біле м’ясо або морепродукти замість червоного чи обробленого м’яса;
  • замінюйте джеми й шоколадні пасти горіховою олією;
  • використовуйте цільнозерновий хліб, коричневий рис як альтернативу пшеничному хлібу, білому рису, макаронним виробам;
  • включайте в  раціон рослинні олії (оливкову, кукурудзяну, соняшникову) замість кокосової, пальмової, вершкового масла, тваринних жирів;
  • зменшуйте загальну калорійність раціону, споживання вуглеводів, вживайте їжу і напої повільніше, збільшуйте вміст клітковини в  раціоні.

 

Подбайте про здоров’я! Зверніться до сімейного лікаря та перевірте рівень глюкози крові!


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux