Головна  →  Новини  →  25 лютого 2016

Усний журнал «Краса і сила рідної мови» у КУП НАНУ (фото)

Усний журнал «Краса і сила рідної мови» у КУП НАНУ (фото)

Днями у  Київському університеті права НАН України було проведено усний журнал «Краса і сила рідної мови», приурочений Міжнародному дню рідної мови.

На ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила з 26 жовтня – по 17 листопада 1999 року в Парижі, 21 лютого було проголошено днем «підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності». З 21 лютого 2000 року  в Україні відзначають Міжнародний день рідної мови.

Під час проведення заходу президент студентського парламенту КУП НАНУ Опря Дар`я зазначила, що історія свята, на жаль, має дуже трагічне походження. Святкуємо ми цей день з присмаком гіркоти. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову.

На урочистостях з нагоди Міжнародного дня рідної мови взяли участь Сестри Наруцькі, учениці Київської дитячої музичної школи №23; спеціалізованої  школи №76 з поглибленим вивченням української мови та літератури імені Олеся Гончара Святошинського району, які плідно співпрацюють з КУП НАНУ та своїми чарівними голосами прославляють рідну Україну.  У їх виконанні прозвучали музичні вітання «Україна – це ти» із репертуару проекту «Голос діти» та «Лемківські переспіви» в обробці Наталії Валевської.  Ці талановиті дівчата у свої юні роки, вже мають за своїми плечима багато виступів та концертів, прихильників та шанувальників.

Під час проведення усного журналу зворушливо звучали пісні Давидової Олени, дипломантки Міжнародного конкурсу вокалістів та Марії Шнирікової, студентки Політико-правового коледжу «АЛСКО».

На адресу учасників заходу надійшов вітальний авторський вірш від випускниці університету Борисюк Тетяни: «… міцна та єдина родина КУП НАНУ, щороку віншує цей день над усе, бо молодь КУП НАНУ – нове покоління,  традиції й  мова в них в серці живе…».

Даному заходу в університеті передував конкурс творчих робіт «Ми пишаємося тим, що ми – українці». У рамках загальноуніверситетського проекту «Формуємо власну бібліотеку зі студентської лави», що діє під патронатом ректора, професора Юрія Бошицького, переможцям конкурсу було вручено дипломи учасників та комплекти книг від ректора.

Зустріч пройшла у дружній невимушеній атмосфері.

 

Джерело: КУП НАНУ

Перейти до спискуВерсiя для друку