Головна  →  Новини  →  23 лютого 2017

«Чарівна країна квітучої сакури». Бібліотека ім. Махтумкулі презентує до Року Японії в Україні (фото)

«Чарівна країна квітучої сакури». Бібліотека ім. Махтумкулі презентує до Року Японії в Україні (фото)

Днями у бібліотеці ім. Махтумкулі Централізованої бібліотечної системи «Свічадо» відділу культури та охорони культурної спадщини відбулася презентація широкомасштабної виставки-експозиції «Чарівна країна квітучої сакури», яка відкрила цикл заходів у бібліотеці, присвячений Року Японії в Україні. Автори виставки: завідувач бібліотеки ім. Махтумкулі Юлія Лопата та провідний методист ЦБС «Свічадо» Олена Манятіна представили до уваги учнів загальноосвітнього навчального закладу № 281 інформаційні та художні джерела про історію, культурні традиції, мистецтво, економіку, освіту, національні свята Японії.

Окремий розділ експозиції присвячений живопису і декоративно-прикладному мистецтву Японії. Любителі художньої літератури знайдуть чимало цікавого у розділі «Світ душі Японії: майстри художнього слова», де представлені твори письменників лауреатів Нобелівської премії: Ясунари Кавабата (1968), Кендзабуро Оэ (1994), а також література Японії різних епох, напрямів і жанрів від вишуканих зразків національної поезії та мемуаристики до детектива і любовного роману. До уваги шанувальників японської поезії – перша збірка перекладів українською мовою віршів одного з кращих японських поетів доби Едо, філософа і каліграфа Рьокана. Розділ «Японська мозаїка» презентує інформаційні матеріали про традиційну кухню, секрети японського довголіття, сімейні традиції, військові мистецтва тощо.

Особливий інтерес у присутніх викликали експонати, що символізують японську культуру: національний одяг (кімоно), самурайські мечі «Катана», дерев'яні палички для їжі (яп. хасі), картина – сувій (яп. какедзіку), японська порцелянова тарілка з розписом, паперовий ліхтарик «тьотін», японський столик з бамбуковім малюнком, листівки з видом гори Фудзіяма, японське віяло, мініатюрні фігурки нецке, тощо. Яскраві речі та предмети які вдало доповнили експозицію надав для виставки користувач бібліотеки Анатолій Распопов, який представляв Національну експозицію України у Японії на Всесвітній виставці EXPO 2005.

Під час презентації відбувся виступ школи єдиноборств «Карате», під час якого Бачинська Даша і Андрійчук Даша продемонстрували чудові навички володіння східним бойовим мистецтвом; присутні переглянули відеоматеріали про визначні пам'ятки і багатовікові культурні традиції Японії.

Шановні користувачі! Документні фонди бібліотеки ім. Махтумкулі налічують понад 60 примірників творів друку, присвячених Японії, серед них твори японських авторів та невелика колекція японських журналів подарованих бібліотеці – все це допоможе Вам більше дізнатись про Японію; переглянути книги мовою оригіналу та захопитись культурою країни квітучої сакури та сонця. Виставка-експозиція продовжувати свою роботу до кінця 2017 року. Чекаємо Вас у бібліотеці (вул. Зодчих, 6).

 

Джерело: відділ культури та охорони культурної спадщини

Перейти до спискуВерсiя для друку