Головна  →  Новини  →  13 квітня 2017

«Як Великдень надворі, то й писанки на столі». Інформаційно-розважальна програма до Великодніх свят у бібліотеці для дітей «Промінець» (фото)

«Як Великдень надворі, то й писанки на столі». Інформаційно-розважальна програма до Великодніх свят у бібліотеці для дітей «Промінець» (фото)

Дивовижний захід до Великодніх свят відбувся у бібліотеці для дітей «Промінець» Централізованої бібліотечної системи «Свічадо» відділу культури та охорони культурної спадщини. У бібліотеці підготували для дітей різнопланову інформаційно-розважальну програму. Цікаву розповідь про історію писанки підготувала для дітей бібліотекар І категорії Наталія Горобець. Діти дізнались, що мистецтво писанкарства відоме у багатьох країнах світу. Однак ніде більше не досягло такого художнього рівня й не позначене таким розмаїттям форм, як в Україні. Витоки писанки сягають дохристиянських часів. Стародавні слов’яни для оздоблення обрали саме яйце, бо воно було символом початку Всесвіту, зародження життя, символом сонця. Раніше їх розписували на всі великі свята, і кожному з них притаманні свої орнаменти. Різні народи світу шанували яйце і мали власну атрибутику його возвеличення, але український народ найбільш виразно зумів донести до сьогодення свої графічні зображення на писанках. Символічних малюнків у писанках – понад 100 і значення має кожен візерунок. Тому писанку можна розглядати і вивчати як книгу.

Після цікавої розповіді діти і самі заходились виготовляти свої неповторні писанки. Працювали дружно і весело та створили справжні Великодні сувеніри. До уваги користувачів на відділі обслуговування учнів 5-9-х класів розгорнуто книжкову виставку «Великдень славить писанка барвиста!» на якій представлено літературу про історію свята Великодня, обряди українського народу в період Великодніх свят та писанкарство. Під час заходу дітей розважили хвилинка – цікавинки та конкурс писанок «Гарна писанка у мене».

Шановні користувачі! Бібліотека для дітей «Промінець» запрошує на перегляд творчих робіт та книжкової виставки у бібліотеці. Приєднуйтесь до талановитих та творчих читачів «Промінця».

 

Джерело: відділу культури та охорони культурної спадщини

Перейти до спискуВерсiя для друку