Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Представники ЗЗСО № 281 узяли участь у парламентсько-комітетських слуханнях на тему: «Доступ молоді до вищої освіти в Україні» (фото)

Опубліковано 16 липня 2018 року о 18:09
фото

13 липня 2018 року педагоги школи на чолі з директором  Цимбал Людмилою Яківною вкотре були запрошені на  парламентсько-комітетські слухання на тему: «Доступ молоді до вищої освіти в Україні», що проводилися Комітетом Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму з ініціативи відомого політика, державного діяча, кандидата педагогічних наук, народного депутата України, заступника голови комітету Дениса Олеговича Силантьєва.

Завданням парламентсько-комітетських слухань стало об’єднання представників навчальних закладів, вивчення їх позицій, позицій експертів, науковців щодо проблем молодіжної політики, доступу молоді до вищої освіти. Як результат - має бути сформоване якісне законодавство про вищу освіту, яке б відповідало розвитку суспільства, держави, інтересам молоді, ринку праці. До слухань долучилися представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України, Національної академії правових наук України, Центру проблем імплементації європейського соціального права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Харківського національного університету внутрішніх справ, Національної академії внутрішніх справ, ВГОІ «Інститут реабілітації та соціальних технологій», ВГР «Жінки за зміни» та ін. У слуханнях взяло участь понад тридцять докторів та кандидатів наук, представники міністерств та відомств, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також експерти, громадські діячі, студенти.

У вітальному слові, відкриваючи парламентсько-комітетські слухання, Д.О. Силантьєв наголосив, що важливо впроваджувати в Україні ефективну молодіжну політику, інтереси молоді потребують особливої уваги парламенту.

Представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства молоді та спорту України відзначили вклад їх відомств у розвиток вищої освіти та молодіжної  політики в Україні. Представники Національної академії правових наук України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини наголосили на важливості такого заходу та необхідності підвищення уваги до прав людини у системі вищої освіти.

Почесний голова ВГОІ «Інститут реабілітації та соціальних технологій», професор Навчально-наукового інституту права ім. І. Малиновського, професор НаУКМА, доктор юридичних наук, доцент Костюк Віктор Леонтійович відзначив, що проблема доступу молоді до вищої освіти, насамперед, правничої освіти, потребує комплексного вирішення. З огляду на це, потрібно: 1) запровадити якісне реформування середньої освіти через підвищення якості вивчення української мови, літератури, іноземних мов, правознавства, прав людини тощо; 2) розробити та затвердити в парламенті  Комплексну  програму доступу молоді до вищої освіти, у тому числі правничої освіти; 3) звільнити від ЗНО осіб з інвалідністю та членів їх родин (на основі тестових програм), сиріт, дітей з особливими освітніми потребами, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС; 4) підвищити якість освітнього процесу через запровадження якісних практичних курсів та занять; якісного вивчення іноземних мов, практик, стажувань, мотивацію наукових праць студентів; 5) посилити  практичну орієнтованість вищої освіти, забезпечити участь провідних роботодавців в освітньому процесі; 6) забезпечити належні умови праці науково-педагогічних працівників, особливо щодо підвищення оплати праці, гнучкого режиму вивчення іноземних мов, розширення доступу до фахових видань, іноземних стажувань тощо; 7) запровадити при вищих навчальних закладах інститут громадських рад, куди б входили представники батьків, роботодавців, експерти тощо; 8) забезпечити належний нагляд та контроль у сфері вищої освіти; 9) розробити та ухвалити нові якісні зміни до Закону України «Про вищу освіту».

Також виступили інші представники правничої професії, громадські діячі, експерти, які підкреслили важливість якісної та доступної вищої освіти, запровадження гнучких, дистанційних та інших форм навчання.  

Метою участі в слуханнях представників ЗЗСО № 281 м. Києва, що з 2011 року одним з перших впровадив інклюзію в освітній процес, було визначення майбутнього учнів з особливими освітніми потребами, що навчаються в інклюзивних і спеціальних класах.

У школі ці діти  вивчають за вибором курс «Громадянська освіта», тому дуже важливо, щоб діти з інвалідністю мали можливість продовжити набувати відповідні навики у престижних вузах України та знайшли себе у майбутній професії.

На нашу думку, підготовку майбутнього правника потрібно починати зі школи, саме так як це робиться в нашій школі. Бажаючі серед учнів 6-х, 7-х класів пройшли курс університету юних правознавців із викладачами та студентами юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Це волонтерський проект, який дуже цікавий і корисний для майбутнього дитини щодо мотивації у сфері права та юридичної професії.

Командою педагогів школи було подано декілька міркувань з цієї тематики: 1) про доцільність скасування ЗНО для дітей з інвалідністю, запровадивши співбесіду; 2) про недоречність скасування здобування вищої освіти заочно.

Актуальність тематики слухань цілком очевидна, оскільки освіта є важливою складовою просування нашої держави шляхом реформ.

Підбиваючи підсумок парламентсько-комітетських слухань, Д. Силантьєв висловив усім вдячність за активну роботу, запросив учасників долучитися до підготовки відповідної резолюції, а також пропозицій щодо змін до чинного законодавства України про вищу освіту.

Джерело: ЗЗСО № 281.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux