Головна  →  Новини  →  16 серпня 2019

Очікувані дощові та прохолодні вихідні – привід ще раз згадати про небезпеку грибних отруєнь – Валентина Гінзбург

Очікувані дощові та прохолодні вихідні – привід ще раз згадати про небезпеку грибних отруєнь – Валентина Гінзбург

Отруєння грибами – вкрай небезпечні. Особливо, коли йдеться про дітей. На цьому наголосила директорка Департаменту охорони здоров’я м. Києва Валентина Гінзбург. За її словами, оскільки погода, яку прогнозують синоптики на найближчі вихідні сприятиме «тихому полюванню», лікарі хочуть вкотре нагадати: вживати лісові гриби – небезпечно.

«Я лікар, мати та бабуся, тож із повним розумінням питання та відповідальністю запевняю батьків: навіть їстівні «безпечні» гриби не можна давати малюкам! Це вкрай важка їжа для дитячого шлунку, яка може викликати різноманітні розлади. Так само неприйнятною їжею є гриби і для вагітних жінок. Дітям та вагітним слід безкомпромісно відмовитися від таких ласощів!» – зауважила Валентина Гінзбург.

Усім іншим варто зважити, що важливіше: здоров’я чи куштування смачної страви. І якщо вибір зроблений на користь грибів, Валентина Гінзбург радить із особливою уважністю спостерігати за своїм станом після їхнього вживання.

Лікарі-токсикологи інформують, що симптоми отруєння грибами можуть бути різними. Як і час, що пройшов із моменту отруєння до появи перших його ознак.

Наприклад, після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків вже за 30-60 хвилин можуть з’явитися нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла. Ці отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.

Через 30 хвилин – 2 години після вживання червоних мухоморів, волокониць отруйні речовини вражають нервову систему і людина потерпає від галюцинацій, розладу або втрати свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.

Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

«Якщо ви спостерігаєте у себе чи в когось схожі симптоми, а нещодавно смакували грибами – негайно викликайте «швидку», – закликала Валентина Гінзбург.

А до приїзду медиків лікарі радять зробити наступне:

  • Промивання шлунку: випийте 5-6 склянок кип’яченої води, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  • Очисна клізма.
  • Вживання великої кількості рідини: чай, кава або злегка підсолена вода, аби відновить водно-сольовий баланс.
Перейти до спискуВерсiя для друку