Головна  →  Новини  →  8 травня 2020

У Святошинському районі вшанували подвиг переможців нацизму у роки Другої світової війни (фото)

У Святошинському районі вшанували подвиг переможців нацизму у роки Другої світової війни (фото)

Сьогодні, напередодні Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Україна відзначає День пам’яті та примирення. Обидві дати пов’язані з найкривавішою трагедією ХХ століття, яка охопила маже весь світ та забрала десятка мільйонів людських життів (за різними оцінками істориків, від 50 до 85 млн жертв).

У Святошинському районі завжди масово відзначали ці дні: у навчальних закладах проходили тематичні заняття, у закладах культури організовувалися різноманітні експозиції та лекції, присвячені Другій світовій війні, біля відповідних пам’ятників і пам’ятних знаків покладалися за участі ветеранів квіти тощо.

Цього року, у 75 річницю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, формат святкувань дещо змінений у зв’язку з діючими карантинними обмеженнями. Та, безумовно, святошинська громада сьогодні з вдячністю вшанувала ветеранів та жертв нацизму.

В. о. голови Святошинської РДА Андрій Трамбовецький і народний депутат України Микола Тищенко поклали квіти до пам’ятника Невідомому Солдату (вул. Єфремова) та до меморіального пам’ятника «Загиблим верстатобудівникам» (просп. Перемоги, 67, житловий масив Галагани). Сьогодні не йшли до пам’ятників ветерани, не було гучних мітингів-реквіємів за участі широкого кола громадськості, учнівської молоді та педагогів, та це не означає, що святошинці забули про подвиг земляків у роки Другої світової війни. Нащадки героїв ніколи не забудуть мужності, самопожертви учасників війни. У родинному колі близькі щиро й тепло поздоровлять своїх близьких, які пережили жахи Другої світової, міська влада кожному ветеранові виплатила матеріальну допомогу у зв’язку зі святом перемоги тощо. Адже головне – не гучні слова  і залпи, головне вдячна людська пам'ять, підтримка й повага.

Зі святом вас, ветерани Другої світової війни!

Довідково: На сьогодні у Святошинському районі проживають учасники Другої світової війни таких категорій:

•             особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною - 2;

•             учасники бойових дій Другої світової війни - 71;

•             учасники народного ополчення, які брали участь в обороні столиці України з 11 липня 1941 року до 19 вересня 1941 року;

•             особи з інвалідністю внаслідок війни – 82  та колишні в’язні концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання та місць примусових робіт у роки Другої світової війни, визнані особами з інвалідністю - 14;

•             ветерани підпільно-партизанського руху - 6;

•             учасники війни Великої Вітчизняної війни (трудовий фронт) – 1154.

Перейти до спискуВерсiя для друку