Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

4 лютого у світі відзначають Всесвітній день боротьби проти раку

Опубліковано 04 лютого 2021 року о 09:48
фото

Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями. Метою проведення цього дня є підвищення обізнаності про рак як одне із найстрашніших захворювань сучасної цивілізації, акцентування уваги на профілактиці, ранньому виявленні та лікуванні цього захворювання. У 2019 - 2021 роках Всесвітній день боротьби проти раку проходить під гаслом «Я є, і я буду».

  Рак є загальним терміном для великої групи хвороб, які можуть вражати будь-яку частину тіла. Для їх позначення використовують і інші терміни: злоякісні пухлини та новоутворення.

Характерною ознакою раку є швидке утворення аномальних клітин, які розростаються за межі своїх звичайних кордонів і здатних проникати в інші тканини тіла та поширюватися в інші органи; останній процес називається метастазуванням. Метастази є однією з основних причин смерті від раку.  Рання діагностика раку дає шанс на ефективне лікування.

Всесвітня організація охорони здоров’я нагадує: хоч рак і надалі залишається нещадною, підступною й смертельною хворобою – у багатьох випадках можна їй запобігти. Існує понад сто видів раку, й оскільки хвороба має зв’язок з віком, а суспільства старіють – ці цифри зростатимуть.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 мільйонів людей по всьому світі помирають від раку. Україна вирізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Рак посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом із серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації. Ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка.

Рання діагностика важлива для будь-якого захворювання, але особливого значення набуває вона в онкології, оскільки в більшості випадків вилікування пухлин, розпізнаних в ранніх стадіях, можливе та ефективне. Сьогодні практична медицина багата засобами, що дають змогу розпізнати рак у початковій стадії, тому своєчасне звернення за медичною допомогою дуже важливе і необхідне.

З метою раннього виявлення онкологічних захворювань все доросле населення має систематично проходити флюорографічне обстеження органів грудної порожнини, жінки – огляд у лікаря-гінеколога, чоловіки – огляд у лікаря-уролога.

За медичною допомогою, у першу чергу, необхідно звертатися до лікарів первинної ланки надання медичної допомоги (сімейних лікарів або лікарів терапевтів), з якими укладено декларацію. За необхідності сімейний лікар направить на консультацію до спеціалістів консультативно-діагностичного центру або до спеціалізованих медичних закладів.

На території Святошинського району м. Києва розташований Київський міський клінічний онкологічний центр (вул. Верховинна, 69).

Режим роботи реєстратури: з 8-00 до 15-42, телефон: (044) 409 24 73,   (044) 450 92 64, (044) 423 36 44. 

Шановні святошинці, дбайте про своє здоров’я, своєчасно звертайтесь до лікарів!

Джерело: відділ охорони здоров’я Святошинської РДА.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux