Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Ганна Старостенко: Реорганізація профільних закладів охорони здоров’я дозволить забезпечити безперервність і доступність спеціалізованої медичної допомоги киянам

Опубліковано 08 квітня 2021 року о 16:47
фото

Завдяки реорганізації шкірно-венерологічних та психіатричних закладів охорони здоров’я буде забезпечено безперервність і доступність надання цих видів медичної допомоги киянам, а також ефективне використання наявних ресурсів. Про це повідомила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Рішення про реорганізацію закладів з надання психіатричної допомоги та шкірно-венерологічні закладів охорони здоров’я підтримали депутати Київської міської ради під час пленарного засідання.
Ганна Старостенко пояснила, що наразі існує проблема з недофінансування шкірно-венерологічних та психіатричних закладів охорони здоров’я. Із 1 квітня 2020 року всі лікарні та диспансери уклали угоди з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) і надають медичні послуги за Програмою медичних гарантій. Та за умови обмеженого переліку цих послуг фінансування закладів є недостатнім для їх функціонування. За рахунок реорганізації буде зменшено дефіцит коштів, що дозволить зберегти мережу та забезпечити її належне функціонування.
Суть реорганізації психіатричної служби полягає у створенні двох спеціалізованих закладів із надання психіатричної медичної допомоги та медичних послуг дорослому та дитячому населенню.
У результаті – доступ пацієнтів до медичного обслуговування покращиться, адже реорганізація дозволить оптимізувати витрати на утримання закладів, забезпечить ефективне та раціональне використання наявних кадрових та матеріальних ресурсів.
«Та головне – все це призведе до покращення якості надання спеціалізованої медичної допомоги на стаціонарному та амбулаторному рівнях. Відкриє додаткові можливості для лікарів та пацієнтів. Наприклад, дозволить організувати на постійній основі виїзні консультативні прийоми лікаря-психіатра на базі Київського діагностичного центру (КДЦ)», – розповіла Ганна Старостенко.
Нині, за її словами, амбулаторна служба психіатричної допомоги не забезпечує належного нагляду за пацієнтами. Наприклад, лише 28% хворих госпіталізують за направленням лікарів-психіатрів, а 72% – це самозвернення.
«Така статистика свідчить про вкрай низьку довіру до психоневрологічних диспансерів. Що, у свою чергу, призводить до пізніх звернень, продовження терміну перебування пацієнтів на стаціонарі та зростання випадків повторної госпіталізації. Реорганізація дозволить створити таку систему надання спеціалізованої психіатричної допомоги, яка б відповідала реальним потребам людей. Окрім того, цим рішенням ми збережемо Київський міський центр судово-психіатричної експертизи, який фактично залишився без фінансування з березня цього року», – зауважила Ганна Старостенко.
Реорганізація шкірно-венерологічних закладів охорони здоров’я полягає в об’єднанні лікарень та диспансерів та приєднанні їх до КНП «Дерматовенерологія».
«Наразі у шкірно-венерологічних закладів охорони здоров’я налічується 290 дерматовенерологічних ліжок, що в два рази вище, ніж в середньому в Україні. Тривалість лікування в дерматовенерологічних стаціонарах удвічі перевищує середні показники у місті при тому, що лише до 20% хворих потребують стаціонарного лікування. А дефіцит коштів, отриманих від НСЗУ для різних закладів коливається від 21% до 77%. Зрозуміло, що за таких обставин про сталість якості надання медичної допомоги в різних закладах не йдеться, а потерпає пацієнт», – зазначила Ганна Старостенко.
За її словами, реорганізація дозволить покрити дефіцит 2021 року за рахунок економії адміністративних витрат та збільшення власних надходжень менш потужних закладів за рахунок того, до якого вони приєднуються.
«Головна мета міської влади – це підвищення якості, доступності, забезпечення безперервності та наступності надання допомоги населенню в амбулаторних та стаціонарних умовах. Реорганізація закладів не тільки дозволить покращити надання послуги, а й ефективніше використовувати наявні матеріальні і кадрові ресурси, поліпшити якість послуги за рахунок створення економічно обґрунтованої моделі організації служби», – зауважила Ганна Старостенко.

Джерело: КМДА.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux