Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

"Прип'ятчани" напередодні відзначення 35 роковин Чорнобильської трагедії вшанували пам'ять осіб, постраждалих від її наслідків (фото)

Опубліковано 25 квітня 2021 року о 21:02
фото

Напередодні офіційного відзначення Дня пам'яті Чорнобильської трагедії біля пам'ятного знака, установленого з нагоди 16-ї річниці Чорнобильської катастрофи на честь переселенців із міста Прип'ять, на території ОСН "Квартальний комітет "Прип'ятчани" відбулося урочисте покладання квітів на знак шани особам, постраждалим внаслідок вибуху атомного реактора на Чорнобильській АЕС 35 років тому.

 

На урочистостях були присутні голова Святошинської РДА Сергій Павловський, керівники органів самоорганізації населення району, духовенство місцевого храму, представники місцевої громади з числа переселенців та ліквідаторів.

 

Після покладання квітів до підніжжя пам'ятного знака, зведеного за ініціативи переселенців з м. Прип'яті, що після трагічних подій 1986 року отримали нове місце компактного проживання на вул. Якуба Коласа та пізніше створили орган самоорганізації населення "Прип'ятчани", присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих, хто в перші миті кинувся на порятунок людей в зоні вибуху та поклав там своє життя, ліквідаторів, що протягом місяців боровся з наслідками аварії, ризикуючи власним здоров'ям, а в подальшому й життям, та інших осіб, постраждалих унаслідок Чорнобильської техногенної катастрофи, життя яких розділилося на "до" і "після", яким, у прямому сенсі, довелося починати облаштовувати своє життя з нуля, покинувши в рідному місті не тільки крам, а й душу, залишивши в серці пам'ять, тугу та біль.

 

Сергій Павловський звернувся до присутніх зі словами підтримки та співчуття, а також подякував за незламність, громадську активність та небайдужість: "Можу лише уявити, як важко морально було залишати свої затишні домівки, кидаючи усе в зоні радіоактивного забруднення, та як важко було і морально, і фізично розпочинати відбудовувати свій побут на новому місці. Ви не зламалися, не нили та скиглили, а взялися гуртом, підтримуючи один одного, вити нові гнізда, відбудовувати власні життя. І зробили це подекуди краще за інших. Створений вами ОСН - один з кращих у районі, ви зберегли теплі, сімейні стосунки у своїй місцевій громаді, осередок вашого проживання вирізняється комфортом і затишком, і це, у першу чергу, ваша заслуга. А районна влада завжди готова допомогти вам і підтримати".

Керівник органу самоорганізації населення "Квартальний комітет "Прип'ятчани" Людмила Петрівна Бєлокраінська у відповідь подякувала очільнику району за активну допомогу з боку районної влади: "Нам багато чого вдається саме завдяки підтримці з боку Святошинської РДА. Ми дуже вдячні, що всі наші ідеї та починання завжди знаходять відгук у влади. Зокрема, хочу подякувати керівництву району і працівникам районних комунальних підприємств за оновлення дорогого нашим серцям пам'ятного знака. Люди, які напередодні тут працювали, вкладали у цю благородну справу не лише власну працю, а й душу. Від усієї громади висловлюю всім нашу вдячність!"

 

На завершення настоятель місцевого храму отець Іоан (Швець) відслужив поминальний молебен за померлими внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

 

Довідково: На момент переселення в місце компактного проживання на вул. Якуба Коласа тут проживало 1880 осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, на сьогодні їх залишилося 1500.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux