Головна  →  Новини  →  10 липня 2021

Форум «Взаємодія у час викликів» у Святошино об’єднав активну громадськість

Форум «Взаємодія у час викликів» у Святошино об’єднав активну громадськість

Шостий форум розвитку громадянського суспільства «Взаємодія у час викликів» пройшов сьогодні у Святошинському районі. Нагадаємо, що такі форуми пройдуть у 10 районах столиці. Метою форумів є налагодження діалогу влади і громад, пошук нових моделей комунікації влади, громадських об'єднань, лідерів громадської думки, фахових експертів, активних громадян, ознайомлення активної громадськості з інструментами громадської участі у житті району. Організаторами відповідних заходів є Департамент суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та КП «Центр публічної комунікації та інформації».

Святошинський форум проходив на території місцевого парку «Совки» (вул. Жмеринська), що поступово перетворюється на такий собі «жвавий» районний хаб – загальнорайонний громадський простір, на території якого проводяться численні, різноманітні масові заходи, у тому числі інститути громадянського суспільства мають можливість проводити свої акції (у тому числі суспільно значимі для святошинської громади). У столиці планується створити в кожному районі відкритий громадський простір, на якому будуть обговорюватись питання, що стосуються життя району та місцевої громади, під час різноманітних консультацій, семінарів, тренінгів тощо. Деякі райони вже мають такі публічні локації, у Святошині - відповідне питання на стадії вирішення. Для реалізації ідеї хабів використовувався досвід європейських і деяких українських міст. Головною ж новацією мережі столичних хабів стане можливість для ІГС Києва отримувати безоплатні юридичні, бухгалтерські консультації, поради щодо обрання найефективніших інструментів громадської участі й відповідні методичні поради. Хаби стануть головним майданчиком обговорення громадського бюджету Києва та його покращення.

Активні обговорення, заявлені програмою форуму, точилися в рамках 3-х панельних дискусій:

- Громадський бюджет – Київ: Level up!;

- Взаємодія через відкриті громадські простори;

- Молодь як ключ до успішного розвитку столиці.

Участь у заході взяло керівництво Святошинської РДА на чолі з головою Сергієм Павловським, представники структурних підрозділів райдержадміністрації та відокремлених підрозділів, депутати Київради Вікторія Муха та Олеся Зубрицька, члени громадської ради при Святошинській РДА на чолі з головою Андрієм Агеєвим, комітети ОСН, представники ОСББ та ЖБК, а також представники викладацького та учнівсько-студентського загалу закладів освіти Святошинського району.

На визначених 3-х локаціях для паралельної роботи відповідних панелей проходили презентації громадських проєктів та інтерактивної гри «Don`t stop! Be Kyiv!», широкі обговорення проблем громади та шляхів їх вирішення у форматі «світового кафе», практичний тренінг тощо.

На панелі громадського бюджету, наприклад, за спільним столом зібралися й автори проєктів, що успішно були реалізовані у минулі роки, і новачки у цій справі, що вперше подали проєкти для участі в конкурсі громадського бюджету, фахівці, які проводять експертизи поданих програм (проєктів) і їх супроводження до остаточної реалізації. Вони обмінялися думками, чим для кожного є громадський бюджет, з якими проблемами стикаються про підготовці проєктів, їх поданні, голосуванні за них. Таким чином, розглядаючи проблему з усіх боків, шукали ефективні способи покращення життя місцевих громад.

Кожний учасник форуму мав можливість «попрацювати» на кожній з дискусійних локацій, ознайомитися з порушуваними на них проблемами та висловити власну думку з відповідних питань щодо вдосконалення системи місцевого самоврядування, формування міського бюджету, участі молоді в успішному розвитку столиці тощо. За результатами такої роботи було акумульовано кращі ідеї, новації, пропозиції представників активної святошинської громади з метою передачі їх київській владі для опрацювання та використання.

Поряд з основними дискусійними майданчиками форуму цього дня в парку «Совки» було розгорнуто багато інших цікавих локацій. Міжнародний університет розвитку людини «Україна», Київське вище професійне училище будівництва і архітектури, ЦСПК «Щасливе Дитинство» Святошинського району, Центр соціальних служб Святошинського району, районна організація Товариства Червоного Хреста м. Києва та Вище професійне училище № 33 для учасників і гостей районного форуму підготувало численні захопливі презентації, демонстрацію майстерності своїх вихованців, майстер-класи тощо.

Попри безжальну спеку та серйозність заходу й актуальність питань, що під час нього розглядалися, у затишному, тінистому парку «Совки» було дуже жваво і весело. Зацікавленість святошинців проведеним форумом дивувала й захоплювала, адже активність, небайдужість громади до суспільного життя району є запорукою його невпинного розвитку й процвітання. Про це сказав у своєму зверненні до учасників районного форуму розвитку громадянського суспільства голова Святошинської РДА Сергій Павловський: «Ми сьогодні побачили, скільки активних, свідомих, небайдужих, потенційно готових для публічної діяльності людей включає святошинська громада. У рамках форуму тісно спілкувалися й досвідчені, зрілі фахівці та посадовці, й амбітна та, у доброму сенсі, зухвала молодь. І всі вони становлять кістяк громадянського суспільства Святошинського району. Хочу подякувати усім учасникам форуму за їх чудові ідеї і, головне, за готовність втілювати їх у життя. Як сказав український поет Олександр Олесь: «Тільки той досягає мети, хто іде, Тільки той, хто горить, не згорає».

Переглянути відео можна за посиланням: https://www.facebook.com/Svyatoshino/videos/521864208924881

Перейти до спискуВерсiя для друку