Головна  →  Новини  →  21 січня 2022

Марина Хонда: День Соборності України має особливе значення в умовах російської загрози

Марина Хонда: День Соборності України має особливе значення в умовах російської загрози

В Україні 22 січня відзначають День Соборності. Цього року виповнюється 103 роки історичній події – об’єднанню Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки в єдину державу.

Сьогодні, 21 січня, відбулася церемонія покладання квітів біля пам’ятників Тарасу Шевченку та Михайлу Грушевському, приурочена до Дня Соборності. Участь у церемонії взяли заступниця голови КМДА Марина Хонда, голова Шевченківської РДА Олег Гаряга, директор Департаменту суспільних комунікацій Роман Лелюк, ветерани російсько-української війни, громадські активісти.

«Київ завжди був центром політичного життя країни. У часи української революції 1917-1921 рр. саме в нашому місті відбувалися найважливіші події: становлення Центральної Ради та УНР, проголошення незалежності та об’єднання двох українських держав. У тих умовах, які зараз існують у нашій країні – в умовах загрози повномасштабного російського вторгнення, День Соборності має особливе, сакральне, значення. Він укотре нагадує всім українцям, що тільки об’єднавши наші зусилля, ми зможемо здолати всі проблеми та впоратися з будь-якими викликами», – зазначила Марина Хонда.

Довідково.

День Соборності України – свято, яке відзначають щороку 22 січня у день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. Акт Злуки вирішили приурочити до першої річниці проголошення IV Універсалу – 22 січня 1919 року.

Об’єднання УНР і ЗУНР продемонструвало можливість цивілізованого демократичного збирання територій у єдиній суверенній державі.

Поза тим, подія мала символічне значення. Від цього моменту майбутня незалежна Україна предстала як соборна держава, яка мала об’єднати українські етнічні землі. Учасники наступних етапів українського визвольного руху ставили собі за мету відродження Української самостійної соборної держави.

Джерело: КМДА.

Перейти до спискуВерсiя для друку