Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

5 серпня - в урочищі Сандармох вшановують пам'ять жертв «Великого Терору» 1937 року

Опубліковано 05 серпня 2014 року о 12:25

2004 року карельське товариство українців «Калина» спорудило гранітний козацький хрест «Убієнним синам України» в урочищі Сандармох.

Сандармох - лісове урочище в Медвеж'єгорському районі Республіки Карелія, за 19 км від м. Повенець, де на площі 10 гектарів у 1930-х роках органи НКВС вбили і поховали понад 9500 осіб 58 національностей. Серед жертв - переважно спецпоселенці і в'язні з Біломорсько-Балтійського каналу і Соловецьких таборів системи ГУЛАГ, а також жителі навколишніх сіл. Усього на цій території виявлено 236 розстрільних ям.

Сандармох є спеціальною територією, яка використовувалася органами НКВС СРСР для проведення масових страт цивільного населення. Зокрема, об'єкт Сандармох став місцем розстрілу так званого соловецького етапу 1937 року, в якому перебували відомі діячі культури, військовики, технічна інтелігенція, священство. 1111 з 1116 в'язнів соловецького етапу убиті працівником НКВС одним або двома пострілами в потилицю, п'ять вироків не виконано, бо один в'язень помер, а чотирьох етаповано в інші місця. Серед убитих — священик з Ватикану, котрий збирав дані про порушення прав людини в Радянському Союзі, видатні майстри культури, вчені, військові, державні діячі, священнослужителі з країн, окупованих СРСР, 198 осіб — вихідці з України, зокрема митці  Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Марко Вороний, Валер'ян Підмогильний, професори-історики Олександр Бадан-Яворенко, Сергій Грушевський, Володимир Чехівський, письменник та міністр освіти УНР Антін Крушельницький.

Органи НКВС, а згодом КДБ і ФСБ РФ приховували місце масових убивств від родичів загиблих та громадськості. Завдяки спецоперації чекістів, восени 1937 р. соловецький етап взагалі загубився. Багато років існувало припущення, що людей втопили в Білому морі. Однак 1995 р. зусиллями директора Санкт-Петербурзького науково-дослідного центру «Меморіал» Веніаміна Іоффе в архівах Регіонального управління ФСБ в Архангельську знайдено оригінали документів, зокрема - розстрільні списки. Віднайдено поховання жертв масових убивств громадськими активістами у липні 1997 року. Початок «Великого терору» позв'язують з затвердженням 31 липня 1937 року Політбюро ЦК ВКП(б) проекту оперативного наказу № 00447 НКВС СРСР «Про операцію з репресування колишніх куркулів, кримінальників й інших антирадянських елементів». По всьому СРСР було наказано заарештувати 259 450 осіб, із них 72 950 - розстріляти. Для України ці цифри становили відповідно 28 100 і 6 800 осіб.

27 жовтня 1997, з нагоди 60-х роковин злочину сталіністів, тут уперше провели Дні пам'яті, організовані Міжнародним і Петербурзьким «Меморіалом». У них брала участь невелика делегація з України, у складі якої були Євген Сверстюк, Іван Драч, Лариса та Тетяна  Крушельницькі. Вони встановили дерев'яний український хрест роботи скульптора Миколи Малишка та привезли світлини урочистостей.

1998 року відкрито меморіальне кладовище «Сандармох», встановлено гранітний пам'ятник із абстрактним написом російською мовою - рос. «Люди, не убивайте друг друга!» (Люди, не вбивайте одне одного).

З 1997 р. щороку, 5-7 серпня, в час початку Великого терору 1937–1938 років, у лісі біля меморіальних знаків відбуваються православна та католицька панахиди, мітинги громадськості. У них беруть участь і представники України. Серед перших відвідали Сандармох кияни Шевченко Сергій Володимирович,  Овсієнко Василь Васильович,  Кіпіані Вахтанг Теймуразович,  Гривачевський Борис Євгенович та інші творчі особистості, які розповіли про соловецьку трагедію в пресі й книжках «Українські Соловки», «Архіпелаг особливого призначення», «Світло людей», «Розвіяні міфи. Історичні нариси і статті».

Саме 5 серпня 2014 року о 12.00 у всіх бібліотеках району проведено хвилину мовчання за жертвами «Великого терору» 1937 року. До проведення хвилини мовчання долучилися всі бібліотеки Централізованої бібліотечної системи «Свічадо». Були згадані українські сини та дочки, цвіт української культури і науки, які були розстріляні в урочищі Сандармох  у 1937 році.

 

Джерело: управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux