Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Доступність
  • A-
    A+
  • Стара версія
Святошинська районна в місті Києві державна адміністрація
офіційний вебпортал

Державній службі зайнятості – 30: головне - повірити у власні сили

Опубліковано 23 грудня 2020 року о 15:42
фото

За весь час, відколи існує послуга, за сприяння столичної служби зайнятості 12 тисяч киян стали підприємцями, започаткувавши власний бізнес.

«Залучення до підприємницької діяльності – одна з активних форм підтримки безробітних, яку державна служба зайнятості проводить у випадку відсутності на ринку праці підходящої роботи. Безробітним, яким виповнилося 18 років та яких неможливо працевлаштувати за сприяння служби зайнятості протягом одного місяця через відсутність на ринку праці підходящої роботи, за їх бажанням, допомога по безробіттю може виплачуватись одноразово для організації підприємницької діяльності», - зауважив директор Київського міського центру зайнятості Віктор Білич.

Одноразова виплата допомоги по безробіттю для організації безробітними підприємницької діяльності з’явилась в законодавстві після того, як спочатку Верховна Рада 21 листопада 1997 року внесла зміни до Закону України «Про зайнятість населення», а згодом Кабінет Міністрів України постановою № 578 від 27 квітня 1998 року затвердив відповідний порядок виплат. До речі, цією ж постановою було затверджено і популярний в ті роки порядок надання безробітним безпроцентної позики для зайняття підприємницькою діяльністю.  

Сьогодні працевлаштування безробітних через залучення до підприємницької діяльності з одноразовою виплатою допомоги по безробіттю регулюється відповідним Порядком, затвердженим наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 6 квітня 2020 року № 624. Він передбачає певний алгоритм дій. Спочатку безробітного інформують про можливості служби зайнятості у сприянні започаткуванню власної справи, зокрема, проводять інформаційні семінари з підприємницької діяльності чи індивідуальні співбесіди, надають індивідуальні профконсультації. Важливим етапом у формуванні майбутнього підприємця є розробка бізнес-плану – самостійно або під час професійного навчання. Чи не найважливіше у справі започаткування власного бізнесу – допомога на розкручення або стартовий капітал.  Фахівці центру зайнятості готують безробітному документи для розгляду на засіданні комісії з питань одноразової виплати допомоги по безробіттю для організації підприємницької діяльності, яка й надає директору центру зайнятості рекомендації щодо доцільності такої виплати.

Рішення про виплату допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності приймається протягом 14 робочих днів після дня здійснення державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи – підприємця. Перерахунок належної до виплати суми коштів допомоги по безробіттю здійснюється на особовий рахунок безробітного протягом 30 календарних днів з дня подання ним до центру зайнятості відповідних документів.

В усі роки найбільш привабливими для започаткування власної справи у столичних безробітних були сфера оптової та роздрібної торгівлі, ремонту транспортних засобів та мотоциклів, професійної, наукової і технічної діяльності, інформації і телекомунікації, переробна промисловість.

«Особливо важливе значення започаткування власної справи має для учасників АТО/ООС, безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб, громадян з інвалідністю. Адже опинившись у складних обставинах, людина максимально мобілізує власні сили, прагне реалізувати себе у новій справі, досягти успіху. А створивши робоче місце для себе, забезпечує роботою інших», - зауважив Віктор Білич.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux