Дещо про вітаміни. Основа здоров’я й інтелектуального розвитку дитини
Організм школяра буде добре рости і розвиватися, якщо буде отримувати належний комплекс вітамінів. Скажу про ті, які особливо потрібні школяреві.
Вітамін А посилює опірність організму до інфекції (дитина менше хворіє, вона активна й життєрадісна, що позначається й на навчанні). Нестача вітаміну А призводить до погіршення зору (це дуже небезпечно, адже учням щодня доводиться багато читати та писати). Головним його джерелом є молоко та молочні продукти, особливо жирні – вершкове масло, сметана. Також він міститься в м’ясі, печінці, червоних, жовтих та оранжевих овочах і фруктах (буряки, червоний перець, яблука, гарбузи, морква). Моркву найдоцільніше їсти тушкованою з будь – яким жиром (вершковим маслом, сметаною тощо), тоді повніше засвоюється попередник вітаміну А - каротин, і легко переходить в активний вітамін А.
Нестача вітаміну D може призвести до рахіту (коли кістки стають ламкими і деформуються). Цей вітамін утворюється в шкірі під дією сонячного проміння (дайте можливість дітям проводити час на сонечку). В основному він міститься в тваринних продуктах: жирних сортах риби (сардина, скумбрія, лосось), яйцях, молочних жирах, також у капусті.
Важливе значення в нормальному розвитку організму школяра відіграє вітамін С. Він є потужним антиоксидантом (відновлює клітини), сприяє профілактиці анемії, стає на перешкоді інфекційним захворюванням. Через його нестачу кровоточать ясна, утворюються крововиливи на шкірі, шкіра стає сухою та блідою, з’являється загальна слабість, швидка психічна втома. Багато вітаміну С у шипшині (готуйте з плодів настій), лимонах, мандаринах, капусті, зеленому перці, чорній смородині (давайте у вигляді варення або чаю: запарюйте сухі ягоди склянкою окропу).
Для нервової системи вкрай потрібні вітаміни групи В. Вони також стимулюють ріст, поліпшують діяльність печінки, впливають на стан шкіри, слизових оболонок. Потреба в них збільшується за психічної напруги (школяр може хвилюватися на уроках, олімпіадах, спілкуючись з однолітками, батьками, вчителями). Містяться ці речовини в горіхах, квасолі, картоплі, молоці, та молочних продуктах, м’ясі, рибі, яйцях, гречаних крупах. Вітаміни групи В частково можуть синтезуватися нормальною мікрофлорою кишечнику, тому так важливо її підтримувати в належному стані. Для цього слід регулярно вживати кисломолочні продукти, також фрукти та овочі, багаті на клітковину, вони стимулюють перистальтику (ритмічні скорочення) кишечнику і оздоровлюють його.
Приділіть належну увагу харчуванню свого школяра, поповніть його раціон потрібними для розвитку вітамінами, білковими вуглеводами та іншими поживними речовинами, і тоді він отримувати задоволення від навчання, а ви радітимете, що ваша дитина росте розумною та здоровою.
Джерело: управління охорони здоров’я Святошинського району.